27. September 2017.

Otvoriti menjačnicu: da ili ne?

Ako razmišljate o tome da li da otvorite menjačnicu, ovo su samo neka od pitanja sa kojima ćete se susresti:

 • Kako da procenim da li mi se isplati?
 • Koji su uslovi za otvaranje menjačnice i za dobijanje dozvole za rad?
 • Kako menjačnice zarađuju? Koje su mogućnosti a koja su ograničenja u sticanju prihoda po osnovu menjačkih poslova?
 • Koji su troškovi otvaranja menjačnice i poslovanja?
 • Koja oprema je potrebna za rad menjačnice? Koja oprema je obavezna?
 • Kako je organizovan rad menjačnice (kako se formira kursna lista, kako se posluje sa gotovinom i efektivom, kako teče rad sa bankama?)
 • Koje su moje zakonske obaveze na dnevnom ili nedeljnom nivou?
 • Koje dodatne usluge menjačnice mogu da pružaju?
 • Koja su neka od pisanih, (ali i nepisanih) pravila menjačkog poslovanja u Srbiji?
 • Da li stičem pravo na finansijsku ili neku drugu vrstu podrške, npr. u slučaju samozapošljavanja (od strane Nacionalne službe za zapošljavanje).
 • Koje uslove treba da ispuni objekat/lokal u kojem želim da obavljam menjačke poslove?

Statistički podaci pokazuju da sve veći broj nezaposlenih lica razmatra opciju pokretanja sopstvenog biznisa. Mnogi od njih se upravo odlučuju da otvore menjačnicu.

U Srbiji je, u avgustu 2017. godine, bilo oko 2613 registrovanih ovlašćenih menjača. Ako se uzme u obzir da svaki menjač može da ima više menjačkih mesta, dolazimo do okvirne cifre od 3000-3500 menjačnica. Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova, iz istog perioda ove godine, posedovalo 22 432 lica.

Šta možete očekivati na konsultacijama?
Ukoliko se nalazite na poslovnoj prekretnici i razmišljate da li da otvorite menjačnicu ili ne, konsultacije će vam pomoći da donesete najispravniju odluku za sebe (uzimajući u obzir sve vaše specifičnosti).

Dobićete odgovore na sva gore navedena pitanja, a novostečeno znanje biće više nego dovoljan osnov da samostalno donesete odluku pre nego što uložite svoj ili pozajmljeni novac.

Šta ne možete očekivati na konsultacijama?
Ne možete očekivati da umesto vas donesemo odluku o pokretanju biznisa.
Konačnu odluku/procenu da li Vam se otvaranje menjačnice isplati ili ne, morate doneti sami na osnovu informacija i znanja koje ćete steći tokom konsultacija.

O konsultantkinji:
Karolina Herbut je donedavno bila direktorka kompanije Exclusive Change za Srbiju, jednog od najvećih lanaca menjačnica ne samo u našoj zemlji, već i u regionu. Bivša predsednica Udruženja menjača Srbije, iza sebe ima više od 30 otvorenih menjačnica.
Dodatne informacije, kao i kompletnu biografiju konsultanta možete pronaći na stranici O meni ili na njenom LinkedIn profilu.

Cena konsultacija
Cena individualne konsultacije u trajanju do 90 minuta tokom koje ćete dobiti odgovore na sva gore navedena pitanja iznosi 150 evra.
Ukoliko imate posebna, dodatna pitanja, koja zahtevaju dalji nastavak konsultacija, svaki naredni sat tarifiraće se po sniženoj ceni individualnih konsultacija.

Popust
Budućim preduzetnicama se odobrava popust od 10% kao vid podrške ženskom preduzetništvu. Popust važi i za mešovite firme, ukoliko je učešće žena u vlasništvu veće od 50%.

Preporuka
Pre konsultacija pripremite, zapišite i pošaljite svoja pitanja na e-mail, kako bismo udruženim snagama povećali efikasnost konsultacija i time stavili akcenat na teme koje su za vas od posebnog značaja.

Mesto održavanja
Konsultacije su lične i održavaju se u Beogradu. Za klijente van Beograda nudimo mogućnost organizovanja individualnih dolazaka, uz adekvatnu korekciju cene konsultacija. Ukoliko postoji potreba, konsultacije se mogu obaviti i putem Skype-a.

Zakažite konsultaciju
Ukoliko želite da zakažete konsultaciju ili imate dodatna pitanja kontaktirajte me.