fbpx

Finansije i stres: Nije sramota da meriš na kašičicu – zdravlje je najbitnije

Drugarica mi je ispričala priču jedne mlade majke koja je bila nezaposlena, a suprug je radio u prosveti. Nije mogla prosto da nađe posao, a željena beba se desila. U tom su makar imali rešeno stambeno pitanje, ali nasleđeni stan je bio veliki, što je značilo da su i režije bile izuzetno visoke. Bili su visoki i troškovi renoviranja, jer je stan bio neuseljiv kada su u njega ušli. Kako su preživeli?

Kako uopšte živeti u okviru budžeta?

Njen odgovor, a i ono o čemu vam često govorim, nije bilo da se „stisne“ ili odriče, već da se odrede prioriteti na šta usmerava novac, odluči šta joj i njima zaista treba, kada i po kojoj ceni, kao i da svakog meseca deo sredstava „odvaja u stranu“.

Svi mi inače živimo u okviru određenog budžeta, a taj okvir je određen našim primanjima sa jedne strane i našim potrebama i željama sa druge strane.
Problemi često nastaju kada izdvajamo-trošimo više nego što imamo i izađemo iz “okvira”. Što bi se u narodu reklo – kada nam vire noge ispod ćebeta.

Zašto je važno da samostalno upravljate svojim finansijama?

Upravljanje finansijama je veština i zahteva vreme kako biste se usavršili u istoj. Međutim, već i mali koraci mogu doneti poboljšanja u vašem budžetu.

Ponekad da biste ostvarili poboljšanja morate da se suočite sa vašim troškovima do sitnica, i da merite na kašičicu. Nije sramota štedeti i ne bahatiti se.
Nije sramota kada se čuvate situacija koje mogu da vas potencijalno finansijski ugroze, jer to može da naruši i vaše zdravlje.

Finansijski stres je široko rasprostranjeno iskustvo. Prema Američkom psihološkom udruženju (APA), 72 odsto Amerikanaca bar je povremeno stresano zbog novca, a 22 odsto oseća se izuzetno stresno u vezi sa svojim finansijama. Prema podacima APA iz 2022, najveći izvori stresa (87%) bili su rast cena svakodnevnih artikala zbog inflacije (npr. cene gasa, računi za energiju, troškovi namirnica, itd.). To je prilično značajno jer je finansijski stres povezan sa zdravstvenim problemima poput anksioznosti i problema sa spavanjem. Srbija je iznad evropskog proseka po broju samoubistava. Razlozi idu od problema sa bliskim ljudima do egzistencijalnih.

Prema anketi „PwC’s 9th annual Employee Financial Wellness Survey“, 50% od zaposlenih koji su pod stresom zbog svojih finansija, kažu da im to predstavlja distrakciju na poslu. Iako je reč o ličnim izazovima, briga o finansijama i finansijski stres ipak utiču na ponašanje i performanse zaposlenih na radnom mestu.

Pad ekonomije, gubitak radnih mesta, zatvaranje preduzeća, sve veći računi za energiju: nije čudno da nemilosrdnost negativnih izveštavanja o padu ekonomije utiče na emocionalno zdravlje ljudi.

Istraživanja pokazuju da ove vrste poruka mogu ozbiljno da utiču na mentalno zdravlje ljudi. I da kada su indikatori nacionalnog ekonomskog učinka loši, u vreme ekonomske nesigurnosti obično dolazi i do porasta stope samoubistava.

Unapređenje mentalnog zdravlja i dalje ostaje najnerazvijenija oblast u sferi promocije zdravlja, bez obzira što postoji svest da nema zdravlja bez dobrog mentalnog zdravlja. Pozitivno mentalno zdravlje uključuje samopouzdanje, sposobnost rešavanja problema i svrsishodnu adaptaciju na svaki mentalni stres.

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se 10. oktobra svake godine, sa ukupnim ciljem podizanja svesti o problemima mentalnog zdravlja širom sveta i mobilizacije napora u pružanju podrške mentalnom zdravlju.

Ako vama ili nekome u vašoj blizini potrebna podrška stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja, na ovom linku možete naći nacionalnu SOS liniju za prevenciju samoubistva i online chat a takođe i ovde ima par predloga kome se obratiti.

Kako da se nosite sa finansijskim stresom u 5 koraka

1. Kreirajte budžet – finansijski plan

Možda se osećate preopterećeno i mislite da kreiranje budžeta – finansijskog plana samo doprinosi vašem finansijskom stresu, ali to je jedan od osnovnih alata koji vam treba da dobijete kontrolu nad svojim finansijama i prestanete da brinete o novcu.

Budžet vam omogućava da odlučite kada i kako ćete trošiti svoj novac. Ovaj plan potrošnje osigurava da pokrijete trenutne troškove, istovremeno radeći na ostvarenim ciljevima štednje. Takođe vam može pomoći da pronađete dodatni novac koji ćete zadužiti za vraćanje potencijalnih dugova.

Prvih nekoliko meseci planiranja i držanja budžeta su najizazovniji, ali kada se jednom uhodate, često možete smanjiti količinu vremena koje trošite na to, a zauzvrat, smanjite vreme koje trošite brinući o novcu.
Koristite tabelu, mobilnu aplikaciju ili beležnicu u kojoj možete da postavite ciljeve i da kreirate jednostavan finansijski plan. Nakon toga u istoj možete da nastavite da beležite prihode i troškove što je ključno da biste preuzeli kontrolu nad svojim finansijama.

2. Kreirajte svoju zlatnu rezervu (mnogi to nazivaju “fond za hitne slučajeve”)

Zlatna rezerva treba da pokrije neočekivane troškove i finansijske vanredne situacije. Iako popravka automobila može biti skupa i stresna, ako znate da možete da iskoristite zlatnu rezervu da biste je pokrili, veliki stres će nestati. Takođe je lakše upotrebiti novac u svom budžetu na način koji ste planirali ako znate da imate dodatni novac u rezervi spreman da pokrije neočekivane slučajeve koji mogu nastati.

Postoji više mišljenja koliko treba da iznosi zlatna rezerva, i generalno mišljenje je da bi ista trebala da pokrije bar šest meseci vaših životnih troškova, dok neki kažu i godinu dana. To je iz razloga što bi ova zlatna rezerva trebala da bude obezbeđenje i za situacije kao neplanirani otkaz i sl. i trebalo bi da vam obezbedi sigurnost dok nađete drugi posao i sl.
Naravno to može nekad da bude novac za period u kojem vi odlučite da ne radite, već da se posvetite samo sebi.

Izgradnja zlatne rezerve se može činiti teškom, posebno ako se trudite da sastavite kraj svakog meseca.

Posebno u tim slučajevima izdvojite makar simbolični iznos za tu rezervu. Započnite stavljanjem malog iznosa, bilo da je 500, 1000, 5000 ili 10000 dinara, ali svakog meseca čim primite zaradu, odvojite. I tako ćete kreirati svoju zlatnu rerzveru.

Takođe biste mogli razmotriti prodaju neiskorištenih predmeta oko kuće kako biste sakupili taj novac što je brže moguće.

Što se zlatne rezerve tiče najbitnije je da istu stvorite!

3. Potražite spoljnu pomoć

Ako tražite rešenje za svoj budžet i problemima s trošenjem, ne bojte se potražiti pomoć sa strane. Možete da pohađate časove osnovnog upravljanja novcem, štednjom i investiranjem, što će vam pomoći da isplanirate budžet i uradite stvari koje su vam potrebne za finansijski uspeh.

Finansijski planer i savetnik takođe vam može pomoći da stvorite dugoročnu strategiju štednje i ulaganja koja će vam pomoći da se pobrinite za svoje trenutne potrebe i planirate budućnost.

Možete me kontaktirati za konsultacije 1 na 1 ili istražite moje online programe.

Ako se osećate preplavljenim dugovima, možete da se posavetujete sa savetnicima za kredite koji će vam eventualno pomoći da refinansirate ili restruktuirate svoj dug. U nekim slučajevima možete da i pregovarate sa poveriocima.

4. Odredite šta možete promeniti, a prihvatite šta ne možete

Ako imate finansijskih problema, možda imate problem sa prihodima, problem sa potrošnjom ili kombinaciju ova dva. Ako znate da ne zarađujete dovoljno novca da biste pokrili svoje račune, razmislite šta možete da promenite. Može da obuhvata opcije kao što je povratak u školu i kurseve da biste se kvalifikovali za plaćeniji posao.

Jednom kada imate plan koji će vam pomoći da trajno promenite svoju situaciju, trebali biste biti u mogućnosti da smanjite svoj stres.

Podrška psihologa ili terapeuta, grupna podrška takođe puno mogu da znači u rešavanju problema sa kojima se suočavate. Neke stvari nije moguće promeniti, i prihvatanje toga takođe može da značajno smanji stres sa kojim se suočavate.


5. Retrospektiva & Pratite svoj napredak

Iako ovo može zvučati kao da nije rešenje vašeg finansijskog problema, može doneti veliku razliku u količini stresa koji osećate svakog dana.

Pronađite pozitivne aspekte svoje finansijske situacije prateći svoj napredak prema svojim finansijskim ciljevima. Gledanje pozitivnih aspekata vaše trenutne finansijske situacije takođe može pomoći u ublažavanju stresa.

Praćenje vaših primanja i strukture troškova takođe može da vam pomogne da uočite napredak u vašem budžetu i to veoma prosto.
Na primer, u mojoj tabeli u kojoj beležim koliko sam zaradila i koliko sam trošila, jasno vidim kada sam u nekom mesecu više zaradila. Isto tako vidim, da sam u nekim mesecima potršila više na zabavu – izlaske, odeću – obuću i npr. neki izlet.
Ako ove stavke ne beležimo, i ne pravimo retrospektivu i pratimo naš napredak, lako zaboravimo na njih i zaboravimo šta smo postigli/le.

Cilj upravljanja finansijama je da nam omogući kvalitetniji život, a retrospektiva pomaže da uočimo napredak i da se foksuiramo na to šta smo postigli/le.  

 

Zapamtite, možete da promenite svoju finansijsku situaciju, a to ćete lakše učiniti ako ne živite u anksioznom stanju sve vreme.

PS: Majka iz priče sa početka je ubrzo dobila posao u struci, a nedugo zatim i bolji posao u banci. Upamtite – sa čime god da se susrećete, ne posmatrajte to kao problem, već kao situaciju i preuzmite kontrolu!

Kako da uspešno vodiš lične finansije?

Zakaži konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i neki od mojih online programa. Saznaj o tome više OVDE.

Zakaži konsultaciju – Lični finansijski savetnik – individualne konsultacije 1 na 1

Ukoliko želiš dalje informacije o ceni paketa za Konsultacije 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja možeš mi možeš mi pisati ovde.

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.