fbpx

Modni saveti koji štede novac

Nedavno sam posetila radionicu sa temom modni koučing – umetnost odevanja. Aleksandra Velimirović Janakievski, osnivačica i direktorka modnog studija Belgrade Workshop došla je na ideju da pokrene radionicu pod nazivom “Modni koučing” koja se fokusira na uvođenje pozitivnih promena u odevanje.

Značaj ove radionice za mene je bio u demistifikaciji “mode” i razgovoru o odnosu koji imamo prema oblačenju. Nakon što sam na samoj radionici čula više korisnih saveta čija primena može i da nas finansijski oslobodi, odlučila sam se na intervju sa Aleksandrom.

Ona je odmah na početku našeg razgovora navela da većina dama navodi finansije kao prepreku da uvek budu lepo i prikladno odevene, ali je dodala da iako u današnje vreme deluje da je to potpuno opravdan razlog, ona misli da je ipak reč o izgovoru koji nas sprečava da izvučemo maksimum iz svoje pojave:

“Možda deluje da je dobar lični stil rezervisan samo za “odabrane” ali uz malo truda i ne tako velikog ulaganja svako može da izgleda kao sa naslovne strane.

 

Upoznaj pa kupi

Na pitanje kako možemo da uštedimo kada govorimo o modi i kupovini garderobe Aleksandra objašnjava kako pametna kupovina i moda počinju pre same kupovine i obuhvataju upoznavanje sebe, analizu trenutnog stanja našeg garderobera i planiranje kupovine:

1) Vrlo je važno da se upoznate sa sadržajem svog garderobera. Odvojte vreme i mesto da sve povadite i isprobate.

2) Stvari koje više ne možete ili ne želite da nosite zbog promene kilaže, oštećenja ili drastičnog odstupanja od trenutne mode bacite, sklonite ili poklonite.

3) Od onog što imate na raspolaganju probajte da napravite neku novu kombinaciju. Pokušajte da zamislite sebe u staroj haljini  sa različitim ukrasima, ešarpama, broševima ili nakitom. Procenite da li bi kožni kaiš ili dobar šal promenio izgled vašeg starog kaputa. Možda će obična ravna crna suknja postati vrlo atraktivna uz čarape sa etno ili kašmirskim uzorkom. Staru kožnu tašnu možete očistiti i osvežiti dodavanjem nekog metalnog detalja ili vezivanjem dekorativne ešarpe. Ukratko, posvetite se svom zanemarenom ormaru, možda vas prijatno iznenadi.

4) Izbegavajte stihijsku kupovinu, naročito uoči važnih prilika (svečanosti, koktela, poslovnih putovanja i sl.) kada je potrebno izdvojiti veću sumu novca. Procenite šta vam od odeće i asesoara zaista treba i krenite u potragu na vreme.

5) Upoznajte se sa svojom figurom, licem i kosom. Utvrdite koji modeli vam najbolje pristaju a koje treba da izbegavate. Izdvojte nekoliko popodneva samo za sebe i posvetite ih obilasku radnji. Isprobajte što više stvari, kombinujte ih na poznate ali i potpuno nove načine. Naravno, sve to bez obaveze da kupujete. Isto se odnosi i na obuću.

6) Što se tiče šminke, uradite ono što možda jeste ili niste radile u mladosti. Sedite i natenane isprobajte različite stilove make up-a. Nemojte se opterećivati trendovima, probajte da otkrijete šta je to što vama najviše pristaje.

7) Kako biste otkrile idealnu frizuru pokušajte da nađete neku aplikaciju pomoću koje možete videti koji oblik odgovara vašem licu i kvalitetu kose.

8) Tek kada naučite da prepoznate šta je to što je za vas najbolje možete se upustiti u kupovinu. Iznenadićete se kako ćete se lako snalaziti u moru različitih opcija .

9) Delove garderobe birajte tako da se međusobno mogu kombinovati. U današnje vreme, ljudi često nemaju vremena da različite okolnosti i obaveze sa kojima se susreću tokom dana proprate i promenom odeće.  Zato je bitno da na raspolaganju imate neki deo garderobe koji se uz drugačije detalje može nositi u više prilika tokom dana.

 

Univerzalnim delovima garderobe do uštede i stila

Na pitanje koji su ti delovi garderobe koji se mogu skoro univerzalno kombinovati, to jest u više različitih prilika, Aleksandra odgovara da dobar se lični stil uglavnom zasniva na nekoliko klasičnih komada koji se dobro kombinuju zajedno ili sa delovima odeće koji su više “trendi” i stilski određeni:

“Haljinu princes kroja sa raskošnim suknjenim delom možemo transformosati iz poslovnog, preko dnevnog i neobaveznog do svečanog izdanja, samo uz promenu nakita i obuće:”

Klasično crno odelo, odnosno žaket i pantalone koje svaka žena ima u svom ormaru uz promenu bluza, majica, nakita i drugih detalja može svaki put dobiti potpuno drugačije značenje.

 

Praktični saveti

Pored stilskih saveta Aleksandra dodaje još nekoliko praktičnih:

– Izađite iz tržnih centara i glavne ulice. U prodavnicama koje nisu na udarnim mestima često možete naći neočekivano privlačne i znatno kvalitetnije proizvode. Osim toga, na ovaj način izbegavate uniformisan izgled.

– Ne libite se da čekirate ponudu secondhand shopova, može se desiti da u moru neupotrebljivih stvari nađete nešto što vam baš završava posao. Ipak, izbegnite zamku niske cene, bez obzira što je pristupačna. Ako niste sigurni da vam to što kupujete zaista treba i da ćete ga nositi, odustanite.

– U boljim kineskim radnjama možete naći pismo tašnice, ukrase za kosu, čarape, rukavice, šešire i šalove/marame koje se mogu dobro kombinovati a ne koštaju previše.

– Farmerke i pamučarija domaćih proizvođača višestruko su jeftiniji od uvoznih i firmiranih a nisu ništa manje u trendu ili lošijeg kvaliteta.

– Bez obzira na cenu dajte prednost odeći od prirodnih materijala, neuporedivo je prijatnija i zdravija za nošenje. Osim toga, čak i ako je iznošena lakše se može  osvežiti nego ona napravljena od sintetike.
Gledajte da postava bude od prirodnih materijala, uštedećete na hemijskom čišćenju i upotrebi sredstava za higijenu.

– Nakit ne mora nužno da bude skup; po celom gradu postoji mnoštvo prodavnica i štandova sa dobro dizajniranim nakitom po pristupačnim cenama.

– Tašna i obuća su ono što podvlači naš stil i zato je dobro da budu od kože, duže će vam trajati i ostavljaćete bolji utisak.

Za kraj Aleksandra još jednom podseća da promišljenim pristupom odevanju možemo znatno uštedeti a biti perfektno odeveni i poručuje šta smatra najvažnijim:
Opustite se i počnite da uživate u odevanju!

Podelite sa nama u komentarima na koji način vi štedite na odevanju i koji saveti su vam bili najkorisniji!

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.