fbpx

Kako do subvencije i dodatnog novca za stolariju i energetsku efikasnost

U ovom tekstu ću se osvrnuti na subvenciju države za zamenu stolarija i energetsku efikasnosti ali i na druge načine kako možete da finansirate ovu ne tako malu investiciju.

Opravdanost ulaganja (da li će i kada će mi se isplatiti moja investicija)

Da pođemo od toga da u 2022-oj: inflacija je tu, cene rastu, a i svakakve priče možemo čuti sada i o tome kakva zima nas očekuje što se tiče grejne sezone. Tokom leta smo svedoci sve većih vrućina, te i za letnju sezonu ima smisla razmisliti kako možemo da stvorimo sebi što ugodniji prostor za boravak npr. kroz izolaciju, zamenu stolarija energetski efikasnijom i sl. Bolja izolacija, veća energetska efikasnost bi trebali da utiču na to da naši troškovi za grejanje-hlađenje budu manji. Zbog toga ima smisla razmišljati o ulaganju u zamenu stolarija (prozora, vrata), izolaciju, peć, kotao ili ugradnju solarnog panela. Pogotovo ako svakako morate da zamenite stolariju ili ako želite da uvedete novi sistem grejanja, ima smisla da razmislite šta bi bilo energetski efikasnije.
Za celo to ulaganje je ipak potreban novac, i to dosta novca je potrebno da domaćinstvo odjednom izdvoji. I zato je dobro da razmislite i da se raspitate o tome kako možete da smanjite vaše troškove pri investiranju u zamenu stolarija i sl. + koje opcije vam još stoje na raspolaganju da finansirate vašu investiciju. Svakako ćete to saznati u ovom tekstu.

 

Pre ulaganja raspitajte se:

– koliko ćete morati da uložite min – max,
– kako potencijalno možete da smanjite troškove ulaganja (subvencija, razna finansijska podrška)
– kakve rezultate možete da očekujete, koliko će vam posle iznositi mesečni računi sa novom tehnologijom, novim prozorima i sl.
– kakvo mesečno – godišnje održavanje zahteva ono što uvedete, zamenite, koliko to košta,
– koji je očekivani povrat investicije
– koliko je trajno rešenje koje uvodite, tj. kada bi trebalo da opet zamenite prozore i sl.

Subvencija za zamenu stolarije, izloaciju, ugradnju solarnih panela itd.

Ukoliko planirate da zamenite stolariju, izolaciju, peć ili kotao ili da ugradite solarni panel, država (Srbija, a ako iz druge zemlje čitate ovaj tekst pogledajte konkurse kod vas) svake godine raspisuje konkurs za subvencije za stolariju i energetsku efikasnost.

U Srbiji su u nekim opštinama u mom okruženju u julu do početka avgusta 2022. aktuelni konkursi za zamenu prozora, vrata, za povećanje energetske efikasnosti kuća-zgrada. Na mojoj opštini je to oglašeno kao “Odluka o raspisivanju javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji…”

Istražite kada su aktuelni konkursi i pratite ih na svojoj opštini.

Ko može da se prijavi za subvenciju, uslovi prijave za konkurs

Delim ovde šta je navedeno u konkursu u julu 2022. na mojoj opštini, a vi proverite konkurs koji se odnosi na vašu opštinu, mada ovi „opšti“ uslovi verujem da su slični ako ne i identični.

Pravo učešća na konkursu imaju domaćinstva koja stanuju u porodičnim kućama i stanovima  i stambene zajednice i ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je podnosilac prijave vlasnik objekta ili  ako podnosilac prijave nije vlasnik, onda da podnosilac prijave ima prijavu boravka na adresi objekta za koji podnosi prijavu, i tada je potrebno uz prijavu podneti pisanu saglasnost vlasnika objekta

2) da je objekat nastanjen i uz prijavu priložiti kopiju računa za električnu energiju gde se vidi da je potrošnja električne energije  u objektu  u prethodnom mesecu minimalno 30 kwh. 

3) da je stambena zajednica upisana u odgovarajući registar,

4) ne prihvataju se troškovi radova, nabavke materijala i opreme koji nastanu pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti.

 

Ukoliko ima više od jednog vlasnika porodične kuće, potrebno je dostaviti saglasnost ostalih vlasnika prilikom prijave.

Ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik porodične kuće, potrebno je dostaviti saglasnost vlasnika.

Iznos subvencije

Ako je neko već planirao ovu vrstu radova ili razmatrao, svakako je odlična stvar da prođeš jeftinije jer opština-država sufinansiraju do 50%, vrednosti tvoje investicije a kako na mojoj opštini pišu: za zamenu vrata i prozora to je iznos do 140,000 dinara zajedno sa PDV. Nekima bude zbunjujuće kako se to uglavnom gleda, pa evo kako je kod većine konkursa: Npr. ako ti majstor-izvođač, koji mora da bude izvođač sa spiska odobrenih izvođača kaže (tačnije da račun-ponudu) da će tebe zamena prozora koštati 150,000 dinara sa PDV, onda ti maksimalno u najboljem slučaju možeš da dobiješ 75,000 dinara sa PDV podršku što je 50% tvoje investicije.

Ako je ponuda-račun 400,000 dinara za tvoju investiciju za zamenu vrata-prozora od toga je 50% iznosi 200,000 dinara, ali ti ne možeš da tražiš toliko jer u konkursu piše da maksimalno 140,000 dinara sa PDV pokrivaju. Ovo je samo grubi primer i nije tumačenje konkursa, zato uvek proveri sve sa institucijom koja je raspisala konkurs (umesto da se oslanjaš na to kako su poznanici tumačili konkurs 🙂 ). Imaj u vidu da iznos podrške zavisi da li menjaš prozore-vrata, da li uvodiš grejanje, postavljaš izlozaciju itd…

 

Kako finansirati ostatak investicije-zamene prozora, vrata, …?

Može da vam se javi pitanje kako pokriti onaj deo koji morate iz svog džepa da platite.
Naravno, najbolja stvar jeste ako imate sredstva da pokrijete, ali ima još nekih opcija:

1) postoji finansijska podrška GEFF, u okviru koje ako aplicirate na kredit kod odabrane banke sa kojom GEFF radi možete doći do 15% od prihvatljivih troškova – investicije za projekat.

Odmah da se ogradim da ja sama nisam na to još aplicirala i nisam detaljno ispitivala proceduru, ali na njihovom sajtu i kod odabranih banaka postoji objašnjenje i verujem da možete da se raspitate kod njih ako vas to zanima. U julu 2022. sam kratko pozvala GEFF da pitam da li je ovaj program aktuelan i potvrdili su da jeste i čak su vrlo ljubazno i objasnili neke grube korake poput:
Na njihovom sajtu u Tehnološkom selektoru izaberete prihvatljivu opremu i materijale i kreirate sertifikat prihvatljivosti. To praktično znači da odaberete npr. prozor koji će oni prihvatiti da ugradite. I od prodavca-proizvođača tražite predračun (profakturu) za npr. prozor koji odgovara tom sertifikatu i šta je tamo navedeno. Posle aplicirate za kredit kod banke koja radi sa GEFF i pratite ostale korake. Ovde je sve to detaljnije objašnjeno, a ako imate pitanja pozovite ih i raspitajte se. Mada to preporučujem svakako, da budete sigurni da ste dobro razumeli proceduru.

Na osnovu moje brzinske računice (samo sam kratko pogledalareprezentativni primer kredita na primeru od 24 meseca) meni je delovalo da ako uspete da dođete do 15% povraćaja novca-podrške, a iznos kamate na kredit kod banke je bio oko 10%, da ćete vi praktično biti u plusu, ili makar oko 0. To jest mogli ste onda da na rate otplatite svoje ulaganje u zamenu prozora. Na GEFF sajtu ima više detalja i koje prozore itd. prihvataju, cela baza, pa svakako dobro proverite sve detalje pre donošenja konačne odluke. Ovde je GEFF-ov sajt, i tu ćete naći info i sa kojim bankama rade ovaj program.

 

2) Postoji i kredit za energetsku efikasnost (i najbolje da tako upišete u Google ili drugi pretraživač, pa ćete naći). Kredit kao kredit: poenta je da ćete tu platiti kamatu, a namena sredstava za koja aplicirate je za unapređenje energetske efikasnosti.

Nedavno sam zamenio-la stolarija, uveo-la gas i sl., da li mogu da se prijavim na podršku?

Kod većine ovakvih konkursa za subvenciju ili finansijsku podršku je pravilo da NE SMETE unapred kupiti – ugraditi nešto pa onda tražiti za to novac retroaktivno, nego prvo prolazite proceduru pa onda kupujete-ugrađujete. To uvek proverite.

Da li je pametno zameniti stolariju i iskoristiti subvenciju i drugu vrstu finansijske podrške?

Što se tiče ovih i bilo kojih drugih subvencija-podrške, moj stav je da je super da u tako nešto uđemo ako smo svakako planirali tu vrstu radova-ulaganja, ako nam je to potrebno i ako sada možemo to finansijski pokriti. SAMO zbog subvencije nemojte ući u tako nešto ako generalno niste planirali i ako takva “investicija” za vas nije opravdana. Jer to je onda kao kada kupujete na akciji nešto što vam zapravo nije bilo potrebno.

 

Ukoliko biste aplicirali za kredit i podršku gde potencijalno 15% možete dobiti povraćaj vaše investicije – to isti činite ako vas finansijski ne bi ugrozilo da ne dobijete 15% podrške. Ako dobijete – odlično, ako ne, ne.

 

Kod ovih “investicionih” ulaganja oko kuće-stana, troškovi mogu lako da se nakupe. Dobro proverite sve troškove, i šta subvencija možda i ne pokriva. I u odnosu na ukupnu sumu do koje dođete da je potrebno za ulaganje obavezno predvidite bar 10-20% nepredviđenih troškova.

Nadam se da vam je tekst bio koristan.  Na sajtu možete istražiti ovde besplatne resurse koji će vam pomoći da preuzmete kontrolu nad svojim finansijama, a u web shopu ćete naći dalje mogućnosti kako možete da unapredite svoje finansije.

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.