fbpx

Uštedite novac uz ovih 5 aplikacija za praćenje troškova – ličnih finansija

Ako želite da dovedete svoje finansije u red, morate da krenete da pratite svoje finansije, tj. to je jedan od prvih koraka. Jednostvano je zašto: ako razumete na šta i koliko trošite, i kako vam se kreću prihodi, nećete imati jasnu sliku o svojim finansijama. Ako budete krenuli da pratite svoje finansije, videćete gde ide vaš novac i dobićete ideju kako možete da smanjite odnosno prerasporedite troškove i samim tim da uštedite!

Prednost mobilne aplikacije je u tome da je ona uvek sa vama, te lako možete da unesete usput troškove. I ostali načini praćenja-zapisivanja finansija imaju svoju prednost, ali ćemo se ovde fokusirati na mobilne aplikacije.

Šta je važno da imate u vidu pri izboru mobilne aplikacije za praćenje ličnih finansija:

  • Koje sve funkcije želite da koristite (praćenje prihoda, troškova, planiranje – kreiranje budžeta, postavljanje i praćenje ciljeva, rad sa više valuta, podsetnici)
  • Da li želite samo vi da koristite ili sa partner(k)om – ukoliko sa drugom osobom onda treba da koristite aplikaciju koja omogućava „multi device sync“ tj. sinkronizaciju podataka kroz različite uređaje.
  • Da li želite da imate i desktop odnosno web verziju aplikacije koju sa računara možete da koristite.
  • Pored ručnog upisivanja – automatsko preuzimanje podataka iz raznih banaka. U digitalno i finansijski razvijenim zemljama, aplikacije imaju mogućnost da se povežu sa vašom bankom i vašim transakcijama, to u Srbiji za sada nije slučaj, ali ako čitate ovaj tekst iz inostranstva, uvek možete proveriti da li određena aplikacija omogućava da automatski povuče vaše transakcije karticom, e- i m-bankingom kod određene banke u aplikaciju za praćenje troškova.
  • Cena – da li sve što vam je potrebno možete koristiti u besplatnoj verziji ili treba da platiti i da li ste spremni da platite cenu aplikaciju (mesečno ili godišnje). Ima onih aplikacija čije najbitnije funkcije su besplatne, a plaćate ako koristite npr. više tekućih računa, kartica itd, dok ima onih aplikacija koje imaju free trial period, tj. neki period u kojem je besplatno korišćenje u potpunosti ali nakon toga možete da nastavite sa korišćenjem samo ako plaćate.
  • Lakoća korišćenja – da li je vama intuitivno, lako koristiti najčešće korišćenje funkcije
  • Dizajn – da li vam je logično, jasno šta kako prikazuje i da li vam se na kraju krajeva sviđa celokupni dizajn aplikacije (ali ne zaboravite da ipak naglasak treba da bude na funkcionalnosti!)
  • Bezbednost vaših ličnih podataka (naravno koristite samo proverene aplikacije)


U nastavku delim sa vama aplikacije
koje duže postoje na tržištu i imaju više od milion korisnika  (tj. da preciziramo – preuzimanja – downloada, jer to što je neko preuzeo app ne znači da ga i korsiti) i koje imaju 4.2 – 4.8 ocenu od ukupno 5 (na osnovu više desetina ili više stotina hiljada recenzija).

Blog se nastavlja ispod.

U ovom tekstu ćete kod svake izlistane aplikacije naći sledeće:
– moj kratki komentar,
– kratki opis kako su kreatori app opisali svoju aplikaciju na Play Storu (ove tekstove neću da prevodim sa engleskog, jer je većina aplikacija na engleskom, te računam da ako planirate da koristite aplikaciju – neće vam biti potreban prevod )
– screenshot sa Play Store kako izgleda aplikacija (sve izlistane aplikacije su dostupne i na App Store i na Play Store)

Da idemo padajućim redosledom (ovo nije nikakva zvanična ocena nego moj lični izbor).

5. TOSCHL finance

 

 

 

 

Karolinin komentar: Ova aplikacija je sa naših prostora, tačnije kreirala ga je ekipa koja ima sedište u Sloveniji u Kranju i zato sam je prvo zapazila. Pored toga imaju i zanimljive animirane „monstrumčice“, likove, što ih malo izdvaja vizuelno od ostalih.

Kako su kratko opisali svoju aplikaciju:
„Track all your credit cards, bank accounts and cash in one place. Toshl Finance helps more than 3 million people keep track of their personal finances. Know your finances. Have fun!“
 

 4. Wallet


 

Karolinin komentar: Ovu aplikaciju sam uvrstila jer je par mojih klijenata sa online kursa i konsultacija pomenulo da im se ova aplikacija dopala.

Kako su kratko opisali svoju aplikaciju:
Wallet is a market-leading personal finance manager, built to help you save money, plan for the future, and see all your finances in one place. With Wallet you can stay on top of your daily expenses automatically with bank synchronization, dive into weekly reports on your spending, manage debt, and track bills. Share specific features with loved ones to get on top of your budgets together.

 

 3. Monefy

 

 

 

Karolinin komentar: Ovu aplikaciju sam uvrstila jer su isto neki od klijenata pomenuli da im se ova app posebno sviđa kako vizuelno izgleda. Pored toga višemilionski broj preuzimanja i dobra ocena aplikacije su sasvim dobar razlog da se nađe tu na listi.

Kako su kratko opisali svoju aplikaciju:
How to track your expenses successfully? We know that it’s easy. You only need to add each expense you do… no more than that! And Monefy is going to help you.

 

2. YNAB (You Need A Budget)

 

 

 

 

Karolinin komentar: Ovu aplikaciju sam prvenstveno zapamtila jer su oni dosta pominjali budžetiranje – praćenje finansija sa partner(k)om (mada to i neke druge aplikacije omogućavaju). Ljudi iz YNAB su na svom blogu i help sekciji to detaljnije obradili. Ipak, posle oko mesec dana besplatnog korišćenja morate da plaćate za aplikaciju oko 8 – 15 dolara mesečno.

Kako su kratko opisali svoju aplikaciju:
Your money doesn’t have to be messy. Get a handle on your personal finances by budgeting with YNAB—a proven method and budgeting app that gives you real results. On average, new budgeters save $600 in their first two months and more than $6,000 their first year.

Pay off more debt, grow your savings, and reach your goals faster. See a complete view of your personal finances. Gain total control of your money with YNAB.

1. Money Manager

 

 

 

Karolinin komentar: Ova aplikacija ima više od 10 miliona preuzimanja i ocenu 4,7-4,8 (od 5). Sve najbitnije funkcije koje treba da koristite su besplatne i zato sam baš za ovu aplikaciju napravila uputstvo za korišćenje u mom Basic online kursu. Pored najbitnijih funkcija imate mogućnost da dodate fotografiju (onog što ste kupili, ili računa) kada unesete neku transakciju. Čini mi se da nisu dodali funkciju da se sinhronizuje sa više uređaja tako da ako vam je važno zajedničko praćenje finansija sa partner(k)om, onda istražite neku drugu aplikaciju koja to omogućava.

Kako su kratko opisali svoju aplikaciju:

Money Manager – the #1 financial planning, review, expense tracking, and personal asset management app for Android!

Money Manager makes managing personal finances as easy as pie! Now easily record your personal and business financial transactions, generate spending reports, review your daily, weekly and monthly financial data and manage your assets with Money Manager’s spending tracker and budget planner.

 

Kako dalje?
Ima puno mobilnih aplikacija, a i drugih načina da pratite svoje finansije: na papiru, u finansijskoj beležnici, u tabeli – excelu – Google sheets, web aplikacijama.
Najbitnije je da krenete i nađete način koji će vama odgovarati! Ako vam prvi alat-način vođenja finansija koje krenete da koristite vam ne legne, nastavite da istražujete.

Više o ovoj temi i drugim ključnim temama koje vam pomažu da preuzmete kontrolu nad svojim finansijama možete da pronađeš u mojim online programima – kursevima o finansijama.

 

 

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.