fbpx

Razvojna šansa i / ili dobar marketing: Beogradska berza priprema crowdfunding platformu za finansiranje startapova

3-eg februara 2018. se pojavila vest da će Beogradska berza do kraja marta tržištu u Srbiji ponuditi “crowdfunding” platformu (platforma za grupno finansiranje), svojevrsnu berzu za finansiranje startapova i mikro, malih i srednjih preduzeća u saradnji sa jednom od vodećih platformi te vrste u svetu.

Kako se u medijima navodi, direktor Beogradske berze Siniša Krneta rekao je za agenciju Beta da je cilj tog poslovnog poteza da mlade inovativne kompanije i početnici mogu da dođu do sredstava za dalji rast i razvoj.

U decembru 2017., pre mesec i po dana sam bila na kursu Beogradske berze – Osnovni kurs o berzi. Jedna od osnovnih informacija koja se mogla čuti jeste da je svrha berze da služi kao mesto za prikupljanje sredstava za finansiranje firme.
Princip je jednostavan: ako imate firmu i trebaju vam pare, na berzi ponudite akcije/deo vlasništva u firmi, a vi za to dobijete sredstva za dalji razvoj vašeg biznisa. Sa druge strane oni koji imaju višak sredstava i žele da ulože, na ovaj način mogu da ulože sredstva, ako procene da ta firma ima potencijala za rast i zaradu.
Ako sam dobro razumela predavače na kursu, takav izlazak na berzu i prikupljanje sredstava se u Srbiji nije dogodio u prethodnih 50 godina, te Beogradska berza je postala samo mesto trgovine akcijama, pri čemu je i ta trgovina posle 2007/2008 godine značajno opala.

Imajući ove informacije u vidu + da banke uglavnom zbog prevelikog rizika ne finansiraju početnike u biznisu, svakako mi deluje sjajna vest uvođenje “crowdfunding” platforme i oživljavanje tržišta.

“Na pragu smo da postanemo lider u Srbiji u pružanju pomoći kompanijama u ranim fazama razvoja. Beogradska berza bi do kraja marta trebalo da postane zvanični partner za tržište Srbije jedom od globalnih lidera u pružanju usluga crowdfundinga, koji povezuje kompanije koje počinju poslovanje, odnosno koje su u ranim fazama razvoja sa investitorima koji žele svoj novac da ulože u nove ideje.
Želimo da doprinesemo u važnoj misiji za naše društvo da startapovi ostanu u zemlji i da mogu da na relativno jednostavan i jeftin način prikupe kapital koji im je ključan za rast i razvoj, bez potrebe da se sele u razvijenije države“, kazao je Krneta.

U svetu je grupno finansiranje već uveliko prisutno, a među najpoznatijim su Kickstarter, IndieGoGo, Kiva, itd.

Nedavno je Zagrebačka pivara “Medvedgrad” odlučila da novac za proširenje proizvodnje potraži na “crowdfunding” platformi Zagrebačke berze, pa je tako prikupila više od milion evra, od 292 ulagača iz 26 zemalja. Možeš pogledati njihovu kampanju ovde.

Dokaz da grupno finansiranje može da ima značajnu ulogu u pokretanju i razvoju poslovanja i u Srbiji dokazuje pre mesec dana uspešno završena akcija prikupljanja sredstava za osnivanje poslastičarnice “Super bake” u Beogradu, čija ideja je da zapošljava penzionerke.
Pogledajte ovde njihovu kampanju na Indiegogo.
Ovde možete pratiti Super bake na Facebook-u.

Svakako ostaje da vidimo kakvu platformu će predstaviti Beogradska berza, kakve uslove će morati da ispune startapovi, mikro i mala preduzeća da bi se našli na toj platformi, a i koja prava i obaveze (poreski tretman i sl.) će investitori imati kada preko te platforme ulože u neki startap.

Ovih dana su otvorene prijave i za Impact HUB Belgrade akselerator, gde će 5 startapova dobiti 20,000 EUR investicije i mentorstvo. Prijave traju do 20. marta 2018.

Ukoliko te zanima gde i kako da investiraš novac u Srbiji, prijavi se na moju mailing listu, i u narednom periodu te čekaju tekstovi o opcijama investiranja:
https://eepurl.com/c9lWqT

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.