fbpx

Novac je moć: zašto i kako žene treba da se bave svojim finansijama

Ruža, karanfil ili bombonjera od par stotina dinara koje mnoge žene dobijaju 8. marta teško da će da pokriti 8,8% razliku u plati (koliko žene u proseku manje zarađuju od muškaraca u Srbiji), niti će kompenzovati vreme provedeno u neplaćenom radu kod kuće.

Znak pažnje u vidu cveća ili nečeg drugog je divan gest, ali važno je da se podsetimo da je Međunarodni dan žena, 8. mart, nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Žene (ne) umeju sa finansijama!

Mnoge žene misle da ne umeju sa novcem, a da li je to zapravo tako ili ipak razne ekonomske, političke i socijalne okolnosti utiču na to da se tako osećaju? Da li zapravo umeju sa novcem, samo su tu moć svesno ili nesvesno prepustile drugima?

U ovom tekstu ću se fokusirati na to koliko su žene blizu odnosno daleko od ekonomske ravnopravnosti, šta nas sprečava u tome, te šta žene mogu učiniti na ličnom nivou da preuzmu kontrolu nad svojim finansijama, jer većina nas želi slične stvari: da se osećamo finansijski sigurno i stabilno.

Statistika i činjenice

Korisno je da imamo u vidu sledeće podatke:

1) Platni jaz

U publikaciji koja je izdata od strane Republičkog zavoda za statistiku u 2020. godini  pod nazivom „Žene i muškarci u Srbiji“, navode se podaci prema kojima je platni jaz 8,8%, odnosno žene u Srbiji primaju u proseku 8,8 odsto manju platu od kolega.

Prema US Bureau of Labor Statistics, u 2018. godini, žene koje su radile sa punim radnim vremenom imale su medijanu nedeljne zarade koja je iznosila 81 odsto zarade muškaraca koji rade sa punim radnim vremenom.

Ovih 8,8% svrstava Srbiju među zemlje sa nižim platnim jazom u Evropi (evropski prosečni platni jaz je 13%). Međutim, ako se zarade posmatraju prema stepenu obrazovanja ili zanimanjima, razlike u zaradama između žena i muškaraca su znatno veće od prosečnog platnog jaza, najčešće u korist muškaraca.

U ovom tekstu lista “Politika” možete pročitati još neke zanimljive podatke, kao npr. kako iznenađuje da su zarade žena niže čak i u profesijama u kojima one čine većinsku radnu snagu – u zdravstvu i sistemu socijalne zaštite.

2) Neplaćeni rad

I žene i muškarci obavljaju i rad koji nije plaćen, sa tom razlikom da žene, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, utroše dvostrukto više vremena na neplaćene poslove u domaćinstvu od muškaraca. 87% žena razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim licima. Neplaćeni rad žene veći je od prosečne plate u Srbiji. Tačnije propuštena zarada usled neplaćenog rada iznosi mesečno neto 546 evra kod žena, a 435 evra kod muškaraca.

U sklopu kampanje „Ravnopravnost je bolja za sve“, kojom IKEA obeležava Međunarodni dan žena, agencija Ipsos je u 2021. sprovela istraživanje (Agencija Ipsos, februar 2021., Online panel, N=600, 18 – 64) o uticaju pandemije i rada od kuće na podelu kućnih obaveza. Rezultati istraživanja su pokazali da se kod 70 odsto parova situacija oko podele kućnih obveza nije promenila.

Tako teže kućne poslove, kao što su pranje podova, kupatila, peglanje i dalje isključivo ili češće u odnosu na partnere rade žene. Neravnopravnost raste sa starosnom dobi žena, pa tako mlađe žene kuvaju i peglaju manje u odnosu na starije. S druge strane, istraživanje je pokazalo da muškarci isključivo ili češće od svojih partnerki menjaju sijalice, obavljaju sitne popravke kod kuće, kontaktiraju servisera ili, pak, iznose smeće. Pri tom mlađi muškarci češće kuvaju i čiste od starijih.

Zašto žene finansijski „zaostaju“


1na1 konsultacije koje imam sa klijentkinjama, razgovor sa polaznicama online kursa o finansijama i razmena iskustava sa pratiocima na Instagramu je samo potvrdilo ono što statistika pokazuje.

Do toga da su žene u finansijski nezavidnijoj situaciji pre svega dolazi zbog sledećih stavki (to je bar ono sa čim sam se ja susretala u svom radu)

 • Manje su angažovane na plaćenim poslovima
 • Obavljaju više neplaćenog rada (manje vremena ostaje i za dodatnu zaradu, razvoj sopstvenog biznisa)
 • Žene generalno obavljaju poslove koji su manje plaćeni (npr. radnice u proizvodnji, negovateljice, kasirke, administrativne radnice, spremačice,…)
 • Manje zarađuju na istim poslovima od svojih muških kolega
 • Žene su manje ohrabrene da razvijaju svoju karijeru, da pokrenu sopstveni biznis
 • Nemaju imovinu ili imaju manje imovine na na svoje ime u odnosu na muškarce (kod nasleđivanja i sl. više imovine ide muškim članovima porodice)
 • Žene su sklone da razmišljaju o tuđim potrebama, i često stavljaju tuđe potrebe ispred svojih
 • Nemaju dovoljno samopouzdanja (kada je reč o finansijama)

Ovde je jedan zanimljiv video koji ukazuje na to kako nastaje „finansijski jaz“:

Zašto i kako da se žene bave finansijama

Finansijska nezavisnost i izbegavanje „ekonomskog nasilja“
Kada nemate svoj novac, ili kada svoj novac prepuštate drugim ljudima da njime upravljaju, možete da dospete u zavisnu situaciju, koja u nekim slučajevima dovodi čak i do ekonomskog nasilja o kojem ovde možete da pročitate više.

Finansijska nezavisnost nije samo u tome koliko novca imate. Takođe je važno imati samopouzdanje da donosite sopstvene odluke, bilo da ste slobodni, u vezi ili u braku – svi mi treba da kontrolišemo svoje finansijske živote.

Briga o sebi i samopouzdanje

Kada shvatite da je briga o finansijama – briga o sebi, shvatićete da je važno da se finansijski edukujete i da svesno upravljate svojim finansijama. Pre svega ćete shvatiti da mnoge stvari oko finansija uopšte nisu komplikovane, i uživaćete u samostalnom donošenju raznih finansijih odluka što će uticati na povećanje vašeg samopoudanja. Mnoge žene sa kojima sam radila su već puno toga dobro radile sa svojim finansijama – ali NISU bile SVESNE toga. Zato je korisno da imate svoj sistem podrške, prijatelje, mentore koje će vas podržavati i koji će vas podsetiti na vaše snage i uspehe.

Izbor partnera i zajedničko budžetiranje

I vi želite da kupite stvari bez griže savesti i da se ne pravdate drugima za svoje finansijske odluke, da častite druge, da vodite porodicu na letovanje itd… Gledajte da svesno upravljajte svojom karijerom i životom. Poznati investitor, Voren Bafet kaže je izbor partnera jedna od najvažnijih odluka.

Videli smo da žene manje vremena provode na plaćenim poslovima, a i tamo manje zarađuju. Više poslova obavljaju koje nisu plaćene (ah da, nekad nisu ni primećene, jer se podrazumevaju, a pritom zahtevaju dosta vremena i energije!). To sve dovodi do toga da je uglavnom manje novca u rukama žena, a kada žele da dodatno zarade, manje vremena imaju na raspolaganju. Zato je i izbor partnera važan, sa kojim ćete biti ravnopravni i pored kojeg ćete moći da i vi radite na svojoj karijeri, biznisu, šta god vam je važno.

Kada ste sa nekim u istom domaćinstvu, imate 3 mogućnosti da rasporedite budžet:

 • Sve na „gomilu“ i sve troškove zajedno delite, niko nema svoj novac
 • Svoj novac + zajednički budžet, u kojem zajedničke troškove 50-50% delite
 • Svoj novac + zajednički budžet, u kojem zajedničke troškove delite srazmerno svojim prihodima

U ovoj temi, kao i o raspoređivanju neplaćenog rada otvoreno i na vreme razgovarajte sa svojim partnerom.

Imajte u vidu svoje penzionisanje, ne samo odvajanje za školovanje deteta

Mnogi odvajaju novac za školovanje (ili osamostaljivanje) deteta. Naravno, svi žele da budu što bolji roditelji, a u tom procesu ne zaboravite da se pobrinete i o svom penzionisanju, a ujedno i o tome da finansijski edukujete decu – da oni postanu finansijski svesni i nezavisni građani. Verovatno ćete se i vi bolje osećati ako nećete morati da se oslonite na to da vas tada deca finansijski podržavaju u doba penzije.

Štedite i investirajte

Naučite da štedite za svoje ciljeve i zlatnu rezervu (fond za nepredviđene situacije). Kada stvorite još dodatni višak iznad toga naučite i krenite i da investirate kako biste ne smao sačuvali već i uvećali svoju imovinu

Imajte postavljene ciljeve i finansijski plan

Postavite konkretne ciljeve, za šta i koliko vam je novca potrebno da biste ostvarili ciljeve. Kreirajte finansijski plan – plan koliko ćete zaraditi i na šta ćete usmeriti svoj novca.

Nagradite sebe
Odredite kako ćete prosleviti razne manje i veće uspehe. Kada ostvarite uspeh, nagradite sebe. To ne mora da (puno) košta, ali ćete tako biti više svesni svojih ostvarenja.

Izgradite sistem podrške
Okružite se ljudima koji će vas podržati da kada vam je teško i koji će biti tu i kada želite da napredujete u životu. To mogu biti prijatelji, saradnici a i mentori.

Ukoliko vam je na putu da ostvarite vaše finansijske ciljeve potrebna podrška, u mom online kursu o ličnim finansijama ili u IZAZOVU: Uštedi 1000 evra imate proveren sistem za upravljanje ličnim finansijama, a ja vam stojim na raspolaganju kroz online 1na1 konsultacije, ili koučing sesije ako vam više odgovara 1na1 rad.

 

 

 

 

 

 

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.