fbpx

Kako da dodatno zaradiš baveći se digitalnim marketingom?

U objavama na društvenim mrežama često delim ideje za ostvarenje dodatne zarade jer smatram da su dodatni prihodi važan korak ka finansijskoj slobodi, a utiču i na to da se osećamo sigurnije kada su naše finansije u pitanju. Srećom, postoje brojne mogućnosti da unovčimo svoja znanja i veštine, kao i da se usavršimo u obavljanju poslova koji su danas traženi.

Jedna od oblasti u kojoj tražnja za kvalitetnim kadrovima konstantno raste jeste digitalni marketing. Takvih kadrova je još uvek malo i poslodavci – bilo da su preduzetnici ili agencije, često ističu problem nedostatka kandidata koji imaju potrebna znanja i veštine i koji su spremni na konstantno usavršavanje.

Verujem da je sa aspekta upravljanja ličnim finansijama i sticanja finansijske slobode bavljenje digitalnim marketingom veoma isplativo i da postoje brojne mogućnosti za unapređenje sopstvenog biznisa, ostvarenje dodatne zarade, prekvalifikaciju ili sam početak karijere.

Zašto baš digitalni marketing?

Digitalni marketing postaje sve popularniji, izvora za učenje je sve više, kao i mentora koji su spremni da podele svoja znanja i iskustvo sa početnicima. I tu priliku treba iskoristiti.

Pored toga, mnoge poslove možeš da obavljaš sa bilo koje lokacije, uz fleksibilno radno vreme, što dodatno doprinosi tvojoj nezavisnosti, ali potencijalnoj zaradi jer možeš da radiš i sa stranim klijentima. Takođe, zbog raznovrsnosti i sveobuhvatnosti, svako može da pronađe bar jedno polje u kojem želi da se usavršava. Možda voliš analitiku, rad sa brojevima, ili si sa druge strane vešt(a) u pisanju i kreiranju različitih sadržaja? Sve te sklonosti možeš da iskažeš kroz bavljenje digitalnim marketingom. Vođenje društvenih mreža, plaćeno oglašavanje, SEO, copywriting i content writing samo su neki od brojnih poslova kojima možeš da se baviš i tako pronađeš put do dodatne zarade.

Šta god da odabereš, znaj da je investiranje u znanje jedino ulaganje za koje možemo biti sigurni da neće propasti ili izgubiti vrednost. Istrajnost i posvećenost daće rezultate bez obzira na stanje na tržištu ili berzi, a najbolje je krenuti sa učenjem dok je tržište u fazi rasta, baš kao što je to slučaj sa digitalnim marketingom.

Ipak, kada počinješ da učiš o nečemu novom, treba da znaš i ovo: Najbolje rezultate ćeš postići ako:

  • materijali iz kojih učiš imaju jasnu strukturu
  • predavači imaju dugogodišnje iskustvo i rezultate iza sebe, kako u radu sa domaćim, tako i sa stranim klijentima
  • su izvori za učenje prilagođeni tržištu na kojem ćeš raditi

U suprotnom ćeš potrošiti mnogo vremena tražeći tutorijale na internetu, nećeš znati od koga zaista možeš da učiš, naići ćeš na previše opšte informacije koje nisu primenljive ili ne daju rezultate na našem tržištu. Potrošićeš i svoje vreme i svoj novac, a rezultat može da izostane.

Kako da izgradiš karijeru u digitalnom marketingu?

Ako je digitalni marketing oblast koja te zanima i u kojoj vidiš priliku za svoj profesionalni rast i razvoj, preporučujem ti da posetiš platformu Masterbox. Iako još nisam odgledala sve kurseve, rekla bih da je platforma pogodna pre svega za:

  • preduzetnike koji žele da se samostalno bave digitalnim marketingom ili angažuju osobu koja će im u tome pomoći
  • početnike koji žele da uđu u svet digitalnog marketinga kao frilenseri ili da pronađu zaposlenje u agenciji/poslodavca
  • osobe koje već imaju iskustvo u marketingu ali žele da prošire svoja znanja
  • sve koji žele da se prekvalifikuju ili steknu veštine koje bi im omogućile da steknu dodatnu zaradu

U prethodnim godinama, razvijajući svoj biznis pohađala sam više edukacija u oblasti digitalnog marketinga, jer ako želiš da prodaš svoju uslugu ili proizvod treba da znaš da isti predstaviš i da se predstaviš. A bez prodaje naš posao neće moći da opstane. Otprilike jednom godišnje pohađam po neku edukaciju iz marketinga i prodaje, pored toga što sam i u stalnom kontaktu sa stručnjacima i preduzetnicima. Svaka nova edukacija donosi ne samo nova saznanja, već i širenje vidika, jer svaki novi predavač – stručnjak, daje ti i novi pogled. 

Dakle, ako tek planiraš da se otisneš u preduzetništvo, Masterbox platforma može da ti da najširu sliku – šta te sve čeka, kako da se brendiraš, stvoriš prepoznatljiv vizuelni identitet, napraviš svoj sajt ili pokreneš naloge na društvenim mrežama… Sigurno ćeš prepoznati u čemu si dobar/dobra, a šta možeš da delegiraš. Ako želite uspešnu saradnju – pre delegiranja bih svakoj osobi preporučila da se upozna sa oblašću koju planira da delegira. Na kraju, ako želiš da se zaposliš u digitalnoj agenciji, prekvalifikuješ ili stekneš veštine koje će ti omogućiti da stekneš dodatnu zaradu, pronaći ćeš kurseve i predavače koji će te podržati u toj nameri.

Čuveno pitanje – odakle da počnem?

Za početak, o ulasku u svet digitalnog marketinga možeš opširnije da saznaš u kursu Ivana Bildija “Kako izgraditi karijeru u digitalnom marketingu”. Kao što sam i navela, kada biram edukatore, važno mi je da osobe koje su predavači na kursevima imaju kredibilitet, iskustvo i rezultate. Na primer, Ivan Bildi je preduzetnik sa višegodišnjim iskustvom u oblasti digitalnog marketinga – prešao je put od frilensera do vlasnika marketinške agencije i jednog od osnivača platforme Masterbox i verujem da bi svakome značilo da ima takvog mentora.

Vrednost ovog kursa vidim i u tome što Ivan daje primenljive i konkretne savete za obe strane – bilo da je tvoj izbor da stekneš veštine i postaneš frilenser ili tražiš praksu ili posao u digitalnoj agenciji. Iskreno i nepristrasno upoređuje obe opcije i daje ti kvalitetnu osnovu za dalje praćenje svih ostalih kurseva kojih trenutno ima više od 20, a njihov broj se neprestano uvećava. Kao neko ko je danas poslodavac, ko je vodio brojne razgovore za posao i ko zapošljava digitalce iz najrazličitijih oblasti, Ivan se kroz tri modula kursa bavi pitanjima kao što su:

  • Da li se zaposliti u digitalnoj agenciji ili biti frilenser?
  • Kako pronaći klijente i formirati cenu?
  • Kako pronaći kvalitetan oglas za posao i pripremiti se za intervju?

Važno je da naglasim i da je u Ivanovom kursu pokrivena i poreska strana otvaranja firme, što je veoma bitno ako poželiš da postaneš preduzetnik i da legalno prodaješ svoje usluge.

Ovaj kurs mi je ujedno pomogao da shvatim koje poslove bih još mogla da delegiram spoljnim saradnicima koji se bave marketingom i da svoj fokus usmerim isključivo ka razvoju mog biznisa.

Ono što smatram najvažnijim i što je meni privuklo najveću pažnju je mogućnost besplatnog korišćenja Masterboxa tokom 24h od trenutka registracije (ovo je aktuelno sada u decembru 2021, pa ako ovaj tekst čitate kasnije proverite da li još važi). Ovu pogodnost sam iskoristila kako bih se upoznala sa platformom, pregledala nekoliko lekcija i donela odluku o kupovini programa. Verujem da će i tebi značiti da započneš besplatno i da bez ikakve obaveze istražiš Masterbox i proceniš da li ti odgovaraju kursevi, predavači i ceo program. Zato sa tobom delim link za prijavu na platformu:

Isprobaj Masterbox platformu besplatno

Ako posle 24h besplatnog pristupa odlučiš da upišeš kurs, uz kod “Karolinambx” dobijaš još 6 meseci uz pretplatu (pristup standardno traje 6 meseci, a uz kod će trajati 12 meseci). Dodatnih 6 meseci je značajan period imajući u vidu da se radi o ovako sveobuhvatnoj platformi sa puno korisnih kurseva + za vreme dok ćeš imati pristup platformi sigurno će biti dodati još i novi kursevi, što znači da ćeš i njima imati pristup! Kod “Karolinambx” možeš da iskoristiš do 15-og januara 2022.

Dobra vest je i što postoje dva paketa – Masterbox i Masterbox Pro. Ako je tvoj fokus isključivo usmeren ka učenju i sticanju novih znanja i veština, verovatno će ti se više dopasti Masterbox. Ipak, u svakoj oblasti, pa tako i u digitalnom marketingu, važno je koliko znaš, ali i koga znaš, tj. da se umrežiš sa pravim ljudima. Zato uz Masterbox Pro dobijaš workbook za sve kurseve i pristup zatvorenoj Fejsbuk grupi u kojoj predavači i polaznici odgovaraju na pitanja i pružaju ti podršku. Takođe ćeš u grupi pronaći i oglase za posao i lakše doći do (novih) klijenata, imaćeš pristup live predavanjima i dobićeš radnu svesku za svaki kurs kako bi mogao/la da ispratiš svoj napredak.

Pored brojnih drugih prednosti, upis kursa poput Masterboxa mi znači i da vidim kako su drugi edukatori koncipirali i sproveli svoj program, te da vidim kako mogu još dalje da unapredim svoje kurseve. 

Piši mi – volela bih da saznam šta misliš o ideji za ostvarenje dodatne zarade kroz bavljenje  digitalnim marketingom. Da li planiraš da se razvijaš u tom pravcu ili imaš neke druge ideje?

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.