fbpx

Koraci ka finansijskom blagostanju

Doći do finansijskog blagostanja jeste jednostavno, ali nije lako.
Kada posmatramo dugoročno finansijsku budućnost, postoje četiri stuba na kojima moramo da gradimo, bez obzira koja je naša polazna osnova.

Nije svima podjednako lako da ostvare finansijsko blagostanje i slobodu: neki od nas će morati da se izbore sa većim preprekama, a neki počinju sa pola puta. Ipak, poštovanje dole opisanih osnovnih pravila je ključno za sticanje i zadržavanje finansijske slobode.

Put ka finansijskom blagostanju zahteva da poštujete četiri pravila:

  1. Trošite manje
  2. Povećajte svoja primanja
  3. Otplatite dugove i ne ulazite u nove
  4. Investirajte

1. Trošite manje (štedite)

Najveću kontrolu, kada govorimo o finansijama, imamo nad našim izdacima. Uglavnom uvek možemo da trošimo bar malo manje u odnosu na našu sadašnju potrošnju.

Često trošimo više od potrebnog zbog uticaja dobre reklame, socijalnog pritiska ali i zbog naše percepcije o tome šta možemo sebi da priuštimo i kakvu ćemo sliku o sebi time poslati svojoj sredini…

Prilikom donošenja odluke o kupovini ključna pitanja jesu:

  • kakav uticaj će ova kupovina imati na moje finansijsko stanje u budućnosti?
  • da li mi je predmet kupovine zaista potreban?
  • da li zaista želim da kupim izabrani predmet kupovine?

Ukoliko postoji neka sličnost između osoba koje su finansijski uspešne, to je sigurno činjenica da su manje trošile nego što su zarađivale.

Bez obzira da li trošite puno ili ste na tankom budžetu, svakome je potreban budžet.

Čak i kada nemate puno novca možete da naučite da upravljate svojim novcem i poboljšate svoju finansijsku situaciju, to samo zahteva posvećenost i vreme.

Pratite svoje troškove i izdvojite one stavke bez kojih biste mogli da živite, a na koje sada još uvek trošite. Kada ste identifikovali te stavke, izbegnite troškove vezane za ono što vam nije neophodno, to jest počnite da štedite.

Ključni korak ka dugoročnoj finansijskoj slobodi jeste odluka da trošite manje nego što zarađujete.

Dalje preporuke kako možete uštedeti pročitajte u sledećim tekstovima:

Kako da čuvate sredinu, a pritom štedite – zeleni saveti za štednju
Modni saveti koji štede novac
Da li je zdrava ishrana skupa ili štedimo sa istom?

2. Povećajte svoja primanja

Postoji jedan još očigledniji način da gradimo “bogatstvo”, a to je da zarađujemo više.

Svi mi imamo mogućnost da zaradimo više, ali putevi ka većim primanjima nisu tako laki i najčešće ne zavise samo od nas. Dok je naša potrošnja potpuno pod našom kontrolom, naša primanja nisu.

Par predloga za dolazak do dodatnih primanja:

Tražite povišicu
Procenite da li postoji prostor da tražite povišicu i ako mislite da da, zatražite.

Drugi posao
Ako se npr. bavite IT-jem ili dizajnom, možda postoje kompanije koje bi vas rado angažovale za par sati rada, kada niste na osnovnom poslu. Takođe postoje sajtovi kao Elance.com, Odesk.com, Freeelancer.com gde možete naći izvor dodatne zarade.

Preprodaja
Kupovina, servis, doterivanje i ponovna prodaja raznih proizvoda može da donese dodatnu zaradu. To može da bude bicikl, auto, stan, ili drugi proizvodi.

Prodaja stvari koje više ne koristite
Svi mi imamo bar nekoliko predmeta koje više ne koristimo ili ih nikad nismo ni koristili (npr. garderoba/obuća čija veličina nam nije odgovarala).

Unovčite nepotrebne predmete preko sajtova kao što su Limundo, Kupindo, KupujemProdajem ili podelite na društvenim mrežama informaciju da prodajete predmete koje više ne koristite.

Pokrenite novi posao
Možete da kombinujete vaš stari hobi sa novim načinom zarade. Ako npr. slikate u slobodno vreme ili pravite razne figure, možete da ih ponudite online za prodaju. Mnogi su posao započeli u podrumu ili garaži, te pokretanje novog posla ne mora da znači nikakvo ulaganje.

Možda je dovoljno da pored fotografija vašeg rada koji postavljate na društvenim mrežama stavite cenu i broj telefona… 🙂

Podučavanje
Ako ste dobri u nečemu, velike su šanse da postoje zainteresovane osobe koje žele baš to da nauče i da plate za to znanje.

Naravno gore iznešeni predlozi su samo neke opcije, ali je suština jednostavna: dodatnim prihodima je najjednostavnije dođi do bolje finansijske pozicije.

Opet, ne kažem da je najlakše, već da je najjednostavnije, jer baviti se drugim poslom pored osnovnog podrazumeva mnogo više rada.

3. Otplatite dugove

Dug može da bude jako koristan, ako ga planski koristite, ali može da predstavlja veliki rizik po vaše finansije i može dugoročno da optereti vaš novčanik.

Ukoliko štedite 150 evra mesečno, za pet godina možete kupiti auto od 9000 evra za gotovinu.
U slučaju da kupite auto sada na dug, platićete nešto više od 150 evra za otplatu rate lizinga.
Razlika je prvenstveno u tome kada dobijete auto.

Jednostavno rečeno, u mnogim slučajevima dug je nestrpljivost izražena u novcu. To jest nestrpljivost košta.
Prvi problem sa tim jeste što gubite novac kroz plaćanje kamate, koji ste mogli da zadržite za sebe da ste štedeli.
Sa druge strane kada štedite i desi se nešto loše, kao npr. zdravstveni problem, otkaz, nesreća, prirodna nepogoda, imaćete na raspolaganju u novonastaloj situaciji ušteđevinu i samo ćete prestati da štedite, to jest, zamrznućete štednju dok se ne sredi situacija.

Situacija je znatno drugačija kada imate dugove: banka će insistirati da dobije celu ratu i to svakog meseca.

Ne postoji veći finansijski rizik od dugova, te ako imate dug, gledajte da ga što pre otplatite i ako je moguće – ne ulazite u nove dugove.

4. Investirajte

Ukoliko niste rođeni bogati, jedini način da imate dovoljno novca kada prestanete da radite (mnogi bi rekli kada odete u penziju ali možda ćete i u nekom drugom periodu života, pre penzije, poželeti da malo odahnete) jeste da investirate svoj novac.

Što pre počnete sa investiranjem, to bolje.

Investiranje je uvek vaš sledeći posao: vaša budućnost zavisi od toga i najbolje je da naučite na koji način da dobro investirate.
Mnogima se investiranje čini kompleksnim, ali to je predrasuda.

Već danas možete da krenete, a evo i nekih primera: ulaganje u životno osiguranje, ulaganje u dodatni penzioni fond, kupovina investicionih jedinica.
Kako vreme prolazi, možete se posvetiti složenijim proizvodima, ali suština je da počnete da investirate – sada.

Veoma su velike šanse da ste već sve ovo znali. Naš najveći problem jeste što znamo ove osnove, ali ih ne primenjujemo i tražimo izgovor da ih ne primenimo.

Ništa od gore navedenog nije lako i bez discipline i organizacije ne možemo da očekujemo finansijsku slobodu i boljitak.

Tako da ćemo stalno da se vraćamo na ove osnove. 🙂 Ako želiš da znaš više od osnova o upravljanju ličnim finansijama, pogledaj šta možeš da naučiš na online kursu o finansijama.

Ako su vam saveti korisnim pročitajte i:

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.