fbpx

Kako da čuvate sredinu, a pritom štedite – zeleni saveti za štednju

Zasadite ideju
Nešto slično kao u filmu Inception. 🙂 Jednostavne i male stvari čine veliku razliku. Da budete “zeleni” ne mora biti težak zadatak niti zahteva velike životne promene.
Ovi saveti možda nisu novi, ali trpe ponavljanje. 🙂 Ponekad je potrebno ponoviti već poznato da bi se stvari ukorenile.

Isključite računar uveče
Isključivanjem računara umesto da ostavite u “sleep” režimu možete da uštedite nekoliko vati u toku dana. Ukoliko vam smeta što posle morate da čekate da se računar pokrene, možete da podesite da se isti automatski uključuje u željeno vreme ili sami ga uključite dok pravite jutarnju kafu.

Promenite rasvetu
Možete birati energetski efikasnije sijalice, a i uređaje. Štedićete struju, a ujedno i čuvati vaš budžet.

Isključite svetla
Ukoliko koristite klasične sijalice, uvek isključite svetlo kada napuštate prostoriju. Sa druge strane, fluorescentne cevi (neonke) i štedljive sijalice pri paljenju zahtevaju malo veću količinu električne energije, te ih isključite ukoliko napuštate prostoriju za duže od 15 minuta.
Isključivanjem svetla koje vam nije potrebno uvek štedite.
Za vreme leta ćete uštedeti i na troškovima hlađenja, jer rasveta dodatno zagreva prostoriju.

Nemojte predgrevati rernu i otvarati vrata iste nepotrebno
Uglavnom je dovoljno uključiti rernu kada ste već stavili jelo unutra, a sa druge strane možete je isključiti i nekoliko minuta pred kraj pečenja, jer rerna zadržava toplotu. Kada proveravate jelo, vrata držite što kraće otvorena jer se gubi toplota. Ponekad je dovoljno je da preko stakla vidite jelo.

Koristite jedno parče ubrusa
Pokušajte da koristite samo jedno parče ubrusa kada brišete ruke. Čak postoji i TED govor posvećen ovom savetu kako da to izvedete:

Koristite obe strane papira
Često štampamo samo na jednoj strani papira i posle i taj papir bacimo. Možete podesiti štampač da podrazumevana opcija štampanja bude dvostrana. Ukoliko je potrebno da nešto štampate jednostrano i privremeno, sačuvajte taj papir i iskoristite i sledeći put za hvatanje beleški ili štampanje drugi put.

Štedite vodu
Uključite veš mašinu samo kada je puna.
Odredite nedelju kada nema kupanja, već se samo tuširate. Kupanje zahteva bar duplu količinu vode. Štedićete ne samo na računu za vodu, već i na struji koja mora da greje duplu količinu vode.
Sačuvaćete oko 18 litara vode dnevno ako zaustavite vodu dok perete zube.
Tuširajte se sa partnerom. Ne samo što je pametan izbor zbog životne sredine, već ćete možda primetiti i neke…hm…dodatne prednosti. 🙂

Kupujte i prodajte polovne stvari
Razmislite o kupovini polovnih stvari. Igračke, bicikl i drugi artikli specifični za određenu uzrast brzo se prerastu. Iz razloga što se polovne stvari u tim kategorijama kratko koriste, iste se mogu naći u odličnom stanju, za manje novca.
Takođe, kada vi nešto više ne koristite, umesto da bacite, prodajte ili poklonite nekome.

Isplanirajte obaveze
Da li ponekad imate osećaj da ne možete da postignete sve što treba da uradite i izvršavate obaveze u zadnjem momentu?
Posvetite par minuta nedeljno za organizovanje svojih obaveza i proverite da li možete povezati više obaveza u jedan put. Ne samo što ćete uštedeti na gorivu i čuvati okolinu, već ćete uštedeti i vreme.

Platite račune online
U tekstu Kako da izbegnete troškove banaka sam već navela da online plaćanjem najčešće plaćate manje naknade, a pritom ne gomilate suvišne papire i pritom čuvate drveće. Mnoge kompanije imaju opciju elektronske dostave računa – iskoritite tu mogućnost.

Izvodi banke u papirnoj formi – stop
Važi isto kao i za račune: papir košta, elektronska dostava ne. Mnoge banke naplaćuju dostavljanje izvoda u papirnoj formi, dok dostavljanje izvoda u elektronskoj formi se ne naplaćuje.

Podelite znanje
Podelite sa drugima znanje o pametnoj potrošnji. Ukoliko svako od nas napravi samo jedan korak u pravcu zelene potrošnje, sveukupni rezultat će biti značajan. 🙂

U onlajn kursu o upravljanju ličnim finansijama, podelila sam 70 ideja za optimizaciju (smanjenje) troškova. Verujem da ćete među njima pronaći neku koja će vam se dopasti i koju ćete odmah moći da iskoristite.

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.