fbpx

Finansijska amnezija ili kako da trošiš bez osećaja krivice i griže savesti

Finansijska amnezija 1: Kada stvarno ne znamo na šta je novac potrošen i kako je ovako brzo potrošen.

Ako ne beležiš aktivno svoje finansije, čest je osećaj da je novac brzo nestao, ponekad se čak pitaš da li si negde izgubila/o deo novca, jer nije moguće da si ti sam/a toliko već potrošila/o…A kada kreneš da beležiš shvatiš da je moguće i jasno vidiš gde.

Mnogim ljudima je teško da se u pisanoj formi suoče (na papiru, u tabeli, mobilnoj aplikaciji) sa svojim finansijama, posebno troškovima.
Kada neko ima tolike troškove koliko i zarađuje, možda i dugovanja, kredite, tada beleženje troškova i primanja gde je na kraju rezultat “0” može da deluje opterećujuće.

Ali ako je do sada rezultat bio “0”, onda će i manje poboljšanje biti značajno. Pre svega veruj u sebe da MOŽEŠ da unaprediš svoje finansije i probaj da uvedeš makar manje promene. Na primer kreni sa beleženjem primanja i troškova. Pročitaj o tome više ovde, 

Finansijska amnezija 2: Kada zapravo znamo gde je novac potrošen, ali biramo da određena primanja i troškove zaboravimo i ne pominjemo.

Najčešće su ova primanja i troškovi povezani. Za iznos primanja koje “zaboravimo” kupimo nešto što “zaboravimo”. 😉

Postoje dva osnovna razloga zašto je “svesna” finansijska amnezija prisutna:

  • zbog neslaganja sa bliskim ljudima oko trošenja novca
  • zbog osećaja krivice i griže savesti kada kupimo neke stvari. 

Neslaganje sa bliskim ljudima oko trošenja novca

Jedan od razloga za “finansijsku amneziju” jeste neusaglašenost u okviru porodice (posebno između parova i bračnih partnera) oko trošenja novca. Ne-beleženje troškova i primanja uvek daje određeni prostor za “manevrisanje” – da se novac potroši na nešto sa čime se druga strana ne bi složila… Koliko je ovo važna tema pomenuto je u tekstu “Novac najčešći razlog za razvod“, koji je 2009. godine objavio Blic.

Kako se navodi u tekstu “85 odsto svih parova koji su se razveli priznali su na kraju da su finansije predstavljale glavni razlog nesuglasica i problema.”…”kada kažemo da su pare razlog nesuglasica u braku, to se više odnosi na neusaglašenost supružnika oko trošenja novca.”

Dalje se navodi da “preko polovine anketiranih žena u njenom istraživanju kaže da ne zna kolika su mesečna primanja njihovih supružnika. Čak 40 odsto njih veruje da njihovi supruzi imaju „crne fondove“, dok svaka četvrta smatra da im bračni partneri troše više novca nego što prijavljuju. Tajni fondovi, tako, najčešće odlaze na širu porodicu, alkohol i druge žene. Supruge koje su učestvovale u istraživanju kažu da je svaki pokušaj razgovora o novcu završavan svađom.”

Kada postoji suštinsko neslaganje na šta trošiti novac, postoje 4 opcije:

  • pokušaj razgovora i nalaženja zajednički prihvatljivog rešenja;
  • da se troši novac samo na one stvari sa kojima se i bliska osoba slaže, pa tako potiskivati sopstvene potrebe i želje;
  • da se troši u tajnosti (neko će u tajnosti finansijski pomagati svojim roditeljima, sestri, bratu, neko će ići u kladionicu);
  • da se okonča taj odnos.

Kako da trošimo/kupujemo bez osećaja krivice i griže savesti

Većina nas je već iskusila osećaj krivice i griže savesti kada kupimo nešto što nam nije (toliko) trebalo. Možda je to još jedna tašna, neko kratko putovanje, još neka dekoracija/alat za kuću, neki dodatak za auto ili “cool” gedžet.

Najvažnija stvar koju možeš da učiniš za sebe i svoje finansije jeste da budeš skroz iskren(a) prema sebi – do čega ti je najviše stalo (da kupiš a i generalno u životu). Šta su ti ciljevi, koji su prioriteti tih ciljeva? Šta ti je najvažnije. Ne ono što drugi kažu da “treba” da radiš, nego šta je to što tvoje biće želi, šta ti kaže osećaj da ti je potrebno.

Mi smo uvek pred izborom šta da kupimo pre a šta kasnije (ili da uopšte ne kupimo), a u skladu sa našim mogućnostima. Pretpostavimo da želiš da stvoriš bar neku minimalnu ušteđevinu – zlatnu rezervu, a opet voliš i da putuješ i da ideš na edukacije. Na kraju meseca ti ostane 20,0000 dinara. Vidiš na popustu putovanje na koje si želeo/la da ideš. Takođe vidiš da je u toku upis na kurs koji si planirao/la da pohađaš.

Da li ćeš “ostatak” od 20,000 dinara staviti u zlatnu rezervu, otići na putovanje ili upisati kurs? U svakom od tih scenarija će 1 tvoj cilj biti ispunjen, a 2 će još ostati na čekanju. Izdvoj vreme i zamisli sva tri scenarija i kako se osećaš sa svakim od tih kada ih ostvariš, i posle ostvarenja.

Ako budeš primenio/la ovaj pristup pre kupovine (vizuelizaciju da kupuješ-imaš ono što želiš i kako se posle toga osećaš), uvidećeš da se krivica i osećaj griže savesti neće javljati, jer si svesno napravio/la izbor i doneo/la odluku koja je TEBI bila najbitnija u datom momentu. Ujedno tada ti više neće predstavljati problem da zapišeš na šta si potrošio/la novac, već ćeš sa tim biti srećan/na – novac je usmeren na ostvaranje nečeg što si hteo/la.

Finansije nisu cilj, one su sredstvo do cilja

Može se postaviti i pitanje da li su zaista finansije uzročnik mnogih frustracija, neslaganja ili su neusklađeni prioriteti i želje? Na osnovu gore navedenog vidite kolika je važnost da znamo šta želimo, koji su nam prioriteti, a potom da o tome otvoreno i na vreme pričamo sa našim bližnjima.

Kako da uspešno vodiš lične finansije?

Zakaži konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i moj  online kurs o finansijama. Saznaj o tome više OVDE.

Zakaži konsultaciju – Lični finansijski savetnik – individualne konsultacije 1 na 1. Ukoliko želiš dalje informacije o ceni paketa za Konsultacije 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja možeš mi pisati ovde.

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.