fbpx

Popusti i akcije: zamke u koje često upadamo

Tokom godine ima par posebnih perioda kada je lako potrošiti više novca od planiranog i to na neplanirane predmete i usluge. Ti periodi su Božić, Uskrs, nova godina, Crni petak – Black Friday koji su poznati po raznovrsnim i velikim popustima odnosno akcijama.

U moru ponuda kako da uštedimo koristeći popuste i do 80%, veoma lako se možemo naći u situaciji da potrošimo više novca nego što imamo, posegnemo za kreditnom karticom, kreditima, odloženom plaćanju, samo da dobijemo proizvod ili uslugu po neverovatnoj ceni.

Usput, u žurbi da ne propustimo posebnu šansu, zaboravimo da postavimo sebi neka bitna pitanja o kupovini.

Cilj popusta i akcija, naročito velikih jeste da stvore osećaj da ćeš nešto propustiti ako ne kupiš sada proizvod/uslugu. Kao da se ta ponuda neće ponoviti. Naravno u mnogim situacijama se ponude ponavljaju.
A u najviše situacija posle kupovine shvatiš da ni ne koristiš proizvod koji si kupila/a.

Posebno u vreme akcija, popusta, praznika – pre donošenja odluke o kupovini treba da postavimo sebi sedam pitanja kako bismo bili sigurni da nam je predmet kupovine zaista potreban. Prva dva pitanja su:

  1. Kakav uticaj će ova kupovina imati na moje finansijsko stanje u budućnosti?
  2. Da li mi je predmet kupovine zaista potreban?

U mom onlajn kursu o finansijama, u modulu Nađite “skrivene prihode” – optimizujte troškove, čeka te svih sedam pitanja koje treba da postaviš sebi pre svake kupovine i tako se zaštitiš od impulsivnog trošenja.

Postavi sebi i pitanje da li kupovinu / plaćanje vršiš zato što je to stvarno tvoja želja i možeš da priuštiš sebi ili na tvoju odluku utiče okolina, kojoj na bilo koji način želiš da se “pokažeš”, da odgovoriš na njene zahteve. O tome kako socijalni pritisak i okolina utiče na to da trošimo više pročitaj u Koliko (vas) košta vaš ego?.

Uporedi cene

Kada kupuješ uvek proveri i uporedi krajnju cenu koju plaćaš, a ne visinu popusta!
Često se dešava da se po automatizmu hvatamo za proizvod koji je na akciji ne gledajući cenu, već samo visinu popusta! Vešti prodavci na taj način te namame da na kraju skuplje platiš proizvod na akciji, jer zaboraviš da pogledaš cenu.

Pretpostavimo da na jednom mestu imaš proizvod koji je na akciji 20%, a na drugom mestu 15%, dok na trećem uopšte ne odobravaju popust.

Ukoliko bi gledala/o samo popust, odmah bi uzela/o proizvod u prodavnici gde nude 20%, jer je tu najveći popust. Međutim kada pogledaš krajnju cenu, već vidiš da je situacija sasvim drugačija:

Popusti i akcije tabela uporedjenje

 

Uporedi dodatne pogodnosti ne samo cenu

Uporedi i dodatne pogodnosti, jer ponekad vredi malo više platiti ali dobiti npr. produženu garanciju i slične pogodnosti.


Plan kupovine

Kupovina proizvoda i usluga na akciji i popustu je odličan „deal“ ako kupuješ nešto što si svakako planirala/o da kupiš.

Zato je bitno da uvek imaš listu – plan kupovine za naredni period kako bi lakše rekla/o „NE“ proizvodima na popustu koji nisu na tvojoj listi kupovine.

Ta lista će te uvek prizemniti, jer ukoliko nisi imala/o neki predmet na listi, a poželiš da kupiš, biće sasvim jasno da je to uticaj popusta i akcija.

Planiranju finansija posvetila sam ceo jedan modul online kursa o upravljanju ličnim finansijama. Kurs možeš da upišeš sa konsultacijama ili bez njih.

Tekst: Karolina Herbut www.herbutkarolina.com (Tekst je autorsko delo i moguće ga je preneti na drugi sajt uz obaveznu objavu izvora teksta i objavu linka ka www.herbutkarolina.com u samom tekstu i na kraju teksta.)

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.