fbpx

Koliko (vas) košta vaš ego?

Da li vam se već desilo da ste pozajmile/i pare ili uzele/i kredit, dozvoljeni minus, čekove da biste:

 • organizovale/i slavu,
 • kupile/i adekvatne poklone,
 • otišle/i na proslavu,
 • otišle/i na zimovanje?

U ovo doba godine često trošimo više nego što imamo, jer tu su slave, novogodišnje kupovine i proslava nove godine, Božić, a neki planiraju i zimovanje.

Da li vam se desilo da ste izbegle/i neku proslavu, viđenje sa ljudima samo zato što niste imale/i (dovoljno) para za poklon, da platite piće-večeru ili da proslavite na “nivou”?
Da li ste nekad donele/i odluku da kupite ili platite nešto zato što ste imale/i osećaj da se to od vas očekuje ili ste htele/i da “pokažete” drugima da to možete sebi priuštitia zapravo ste bile/i svesne/i da je to suvišni izdatak koji vi i ne želite, ne znači vam ili koji će možda i loše uticati na vaše finansijsko stanje?
Većina nas je neku od gore navedenih situacija ili sličnih situacija već iskusila na svojoj koži.

Ne samo za vreme praznika, to se dešava na svakodnevnom nivou, kada na primer:

 • donosite odluku da li ćete vi platiti nečije piće/večeru ili ćete deliti troškove / nekad dopusiti da vas neko časti,
 • kada vaša koleginica/kolega sa posla koja/i ima veći platu ili samo generalno bolje materijalno stanje, vas pita svaki dan da li ćete joj/mu se pridružiti na ručku, a vi ne možete sebi priuštiti da (svakodnevno) platite kuvano jelo, već biste radije donosili od kuće hranu ili biste kupili nešto sitno u pekari, ali vam je neprijatno da kažete ne koleginici/i…
 • od poznanika dobijete vredan poklon za rođendan, i imate osećaj da treba da uzvratite poklonom u istoj vrednosti ili čak skupljim poklonom…
 • imate firmu koja ne ide dobro ili nikako ne ide, imate dodatne troškove zbog nje, a već ste sve pokušali i najradije biste istu zatvorili, ali držite je, da ne biste objašnjavali svim tim “stručnjacima” oko vas sa “uspešnim” firmama zašto ste zatvorili, zašto nije uspeo biznis itd.

Zaključak je jednostavan: naš novčanik je često tanji upravo zbog socijalnog pritiska ali i zbog naše percepcije o tome šta možemo sebi da priuštimo i kakvu ćemo sliku o sebi time poslati svojoj sredini…
Tako se mi dokazujemo, jer mislimo da ćemo nekog razočarati ili nas neće ceniti ako ne možemo ili ne želimo da trošimo na nešto.
Onda posle nam se drugi dokazuju, jer oni misle da mi njih posmatramo kroz materijalne stvari.
I tako u krug.

Koliko je do sada vas koštao vaš ego?

Prestanite da mučite svoj novčanik i sebe

Ovom začaranom krugu nema kraja, sve dok vi ne donesete odluku da trošite u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima i to na one stvari koje su vam zaista potrebne i koje stvarno želite, i na osobe koje su vam stvarno drage i bitne.

Uvek je teško biti prvi koji će progovoriti otvoreno o ovoj temi. A kada to učinite, možda ćete biti iznenađeni koliko ljudi će vas u vašoj okolini podržati da ne trošite na formalnosti nego na ono što je stvarno bitno.

Bićete primer okolini, a ako imate decu i njima, koja će od vas naučiti odgovorni odnos prema finansijama, jer se finansijske navike stiču pre svega u porodici.

Par saveta za kraj:

 1. Isplanirajte kupovinu, napravite listu i nemojte ostaviti kupovinu za zadnji dan
 2. Tržni centri – treba da vam služe da uštedite svoje vreme i obavite sve na jednom mestu, a ne za neplaniranu kupovinu
 3. Reci ne impulsivnoj kupovini
 4. Nemojte trošiti više nego što imate, a ako baš morate – koristite čekove ili druge pogodnosti gde nema kamata. Izbegavajte dozvoljeni minus, jer je to najskuplji kreditni proizvod. Ako morate da se obratite banci proverite cenu keš kredita, ili potrošačkog kredita.
 5. Čuvajte se popusta i akcija. Uporedite cene, a ne visinu popusta. – više o ovoj temu pročitajte ovde
 6. Poštuj saobraćajna pravila – napravite plan kupovine i na vreme obavite kupovinu kako ne biste morali da žurite, jer tada se češće dešava da nagazite na gas, pređete na crveno, vozite žutom trakom, a i nezgode. A sve će to da vas skupo košta.
 7. Umesto kupovine skupih poklona pokažite ljudima da vam je stalo do njih, i da vam je bitno da ih vidite i provedete vreme sa njima. Nemojte pretpostaviti da će vas osuđivati ako ne dajte skupi poklon. Komunicirajte, objasnite, i napravite neki ručno rađeni poklon kod kuće.

Najvrednije što možete da poklonite nekome jeste vaše vreme i pažnja.

U nastavku je kalendar ljubaznosti (na engleskom jeziku), koji za svaki dan decembra sadrži po jedan predlog za ljubaznost:
Kalendar ljubaznosti
Ukoliko želite da odštampate kalendar, možete da preuzmete pdf fajl ovde.

Tekst: Karolina Herbut www.herbutkarolina.com (Tekst je autorsko delo i moguće ga je preneti na drugi sajt uz obaveznu objavu izvora teksta i objavu linka ka www.herbutkarolina.com u samom tekstu i na kraju teksta.)

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.