fbpx

Saveti za zamenu novca

1. Kada menjate novac pored kursa pogledajte i iznos provizije.
2. Proverite da li postoji minimalna naknada/provizija koja se obračunava bez obrzira na iznos transakcije (npr. menjate 10 eur na koju je provizija 1%, a minimalna provizija 1 eur. Dakle bez obzira što bi 1% na 10 evra bilo 0,1 eur, provizija će iznositi 1 eur i vi ste prilično na gubitku). U Srbiji se ova minimalna naknada u menjačnicama ne primenjuje, ali prilikom odlaska u inostranstvo, obratite pažnju.

3. Informišite se na više mesta o aktuelnim kursevima.
4. Tražite povoljniji kurs u menjačnici.
5. Ako kupujete veći iznos strane valute ili samo želite da smanjite rizik od falsifikata, tražite od menjača da upiše serijske brojeve novčanica na potvrdu. Više pročitajte ovde.
6. Ako putujete u inostranstvo i ne znate gde i po kojoj ceni možete zameniti svoj novac tamo, najbolje je da pre putovanja kupite valutu zemlje u koju putujete.
7. Menjajte valutu kod ovlašćenih menjačnica/banaka.
Kada menjate novac kod uličnih dilera koji vas mame povoljnim kursevima, lako možete postati meta prevare ili pljačke.
8. Kada menjate veće iznose ili menjate valutu koji ne poznajete, često nećete moći da tačno izračunate iznos.
Tražite potvrdu/račun o izvršenim transakcijama, jer na taj način lako možete da prekontrolišete da li ste dobili toliko novca koliko ste trebali.
Obratite pažnju: na kalkulatoru otkucan iznos nije račun/potvrda, a mnogi menjači se služe tim trikom! 🙂
9. Pre nego što napustite šalter, prebrojte primljen novac, jer naknadne reklamacije uglavnom ne prihvataju ni banke ni menjači.

Čak i kada je red iza vas, vi na miru prebrojte primljen novac kako biste izbegli moguće nesuglasice.

Pročitajte i:

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.