fbpx

Upoznajte i naučite kako da izbegnete naknade banaka

Najgore što može da vam se desi jeste da niste svesni naknada koje vam banke naplaćuju. Sa druge strane, kada poznajete te naknade, možete da ih izbegnete i uštedite.

Neke od naknada koje banke naplaćuju:

Mesečni troškovi održavanja, vođenja računa i platnih kartica

Skoro sve banke mesečno naplaćuju održavanje tekućeg računa i platnih kartica.

Neke banke naplaćuju naknadu bez obzira da li imate promet na računu (nije vam stigla uplata, niste plaćali preko računa, niste podigli novac sa računa), a ima i par banaka koje ne naplaćuju održavanje računa ako niste imali promet po tekućem računu.

Savet: Ako nemate stalne prihode, i ako nemate promet po vašem računu, možda je vreme da razmotrite banku koja ne naplaćuje naknadu za te mesece.

Naknada “paketa” banaka

Većina banaka nudi “pakete”, koji obuhvataju npr. održavanje tekućeg računa, platnih kartica, e-banking uslugu, mobilno bankarstvo i slično. Najčešće jedna banka ima više različitih paketa, ali je naknada po pravilu uvek skuplja od standardnog održavanja računa, a naplaćuje se mesečno.

Savet: Bitno je da razmotrite da li vam je paket uopšte potreban, i ako ne koristite njegove pogodnosti, možda je dovoljno da koristite neki osnovni paket.

Troškovi dostave izvoda

Banke teže da smanje svoje troškove, te se kod sve više banaka dostavljanje izvoda u papirnoj formi naplaćuje. Sa druge strane banke često ne naplaćuju dostavljanje izvoda elektronskim putem.

Savet: Proverite da li i kako vama stižu izvodi i da li vaša banka nudi opciju besplatnog ili jeftinijeg dostavljanja na email adresu.

Troškovi obaveštenja, potvrda, sms-ova

Proverite da li se naplaćuju obaveštenja koje tražite-dobijate od banke: sms obaveštenja o prilivu, izvršenim transakcijama, provera stanja na bankomatima, provera stanja kredita itd.

Plaćanje mesečnih računa (struja, komunalne usluge, fiksni i mobilni telefon, osiguranje)

Umesto čekanja u dugačkim redovima i plaćanja mesečnih računa na šalterima banaka i pošte razmotrite korišćenje elektronskog ili mobilnog bankarstva vaše banke. Kod nekih banaka  plaćanje putem e-bankinga se uopšte ne naplaćuje, te možete uštedeti više stotitna dinara, a i vreme.

Savet: Postoje opcije i trajnih naloga, kojima banku ovlašćujete da automatski skida iznose režijskih troškova sa vašeg računa i da izvršava plaćanje u vaše ime. Najčešće,banke ovu uslugu ne naplaćuju a štedite na vremenu. Ipak ako budete želeli sms obaveštenja ili pismene potvrde da su računi plaćeni, to će najčešće banka dodatno naplatiti.

Kamate na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, dozvoljeni minus

Svaka banka ima različite naknade za dozvoljeni minus, bitno je da ste upoznati sa kamatom i naknadama koja banka naplaćuje još pre početka korišćenja usluge. Ako koristite dozvoljeni minus ili imate kredit, pokušajte da rate i kamate na vreme izmirujete da se ne bi suočili sa kamatom na kamatu.

Savet: Razmotrite da li vaša banka izdaje čekove, jer sa njima na dosta mesta možete bez kamate (ili uz nižu kamatu) plaćati u više rata i odloženo.

Nađite bolju banku

Pod boljom bankom mislim na banku koja konkretno vama, vašim potrebama najviše odgovara.

Razmislite šta vam je najbitnije kod banke (koje usluge želite, visina naknada, blizina ekspozitura, broj i blizina bankomata, ljubaznost osoblja, pouzdanost) i na osnovu toga proverite da li postoji banka koja vam više odgovara od one čije usluge trenutno koristite. Pre nego što pređete kod druge banke proverite sa njima da li ste dobro razumeli naknade koje naplaćuje. Prelazak u drugu banku je idealno vreme da pokušate pregovarati o naknadama, kamatama. Možda uspete da dobijete bolje uslove nego što ste mislili.

Pregovarajte o boljim uslovima sa bankom

Ukoliko ne možete da promenite banku iz nekog razloga (npr. vezuje vas kredit ili slično) pokušajte da pregovarate sa postojećom bankom o smanjenju naknada.

Najčešće ove naknade nisu previše velike, ali kada saberete sve sitne troškove, ipak možete dosta uštedeti.

Ako vam se ipak čini da nikako ne možete da napravite svoj finansijski plan i smanjite nepotrebne troškove, u tome vam mogu pomoći konsultacije 1 na 1. Jedna od konsultacija koje držim posvećena je upravo namenjena postavljanju sistema za praćenje finansija i kreiranju ličnog finansijskog plana.

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.