fbpx

Kako i zašto da rasporediš svoj novac po principu 50/30/20?

Ima ljudi koji vole da planiraju i prate svaku paru koju potroše. Ako voliš tabele, detalje, to je super, takav način upravljanja finansijama će ti odgovarati.

Ako ipak spadaš u drugu grupu koju opterećuju detalji i tabele, tada je za zdrav odnos sa novcem potrebno da se držiš bar nekog uopštenog okvira kada je reč o tome kako bi trebao da se raspodeli novac.

I tu dolazi “pravilo” 50/30/20″ koje je jedan od mogućih načina podele novca (grupisanja budžeta) kojim se generalno možeš rukovoditi.
Prvo da razjasnimo da 50/30/20 zapravo nije pravilo, već smernica, uz čiju pomoć svoja primanja pokušavaš da podeliš i pratiš kroz tri grupe/korpe:

50% novca se troši na potrebe

Kirija, režije, hrana, otplata kredita, troškovi prevoza i goriva, odeća za posao, lekovi koji se moraju uzeti, obavezna osiguranja, porezi i ostale stvari koje morate da platite/kupite.

30% se troši na želje

Izlasci, ručkovi, putovanja, kozmetički tretmani, teretana, oprema za hobi i sport, suplementi, bioskop, pozorište, pretplate na magazine, donacije i sl.

20% se stavlja po strani i ulaže u budućnost

Kroz štednju i investiranje, a takođe ako neko ima kreditnu karticu i želi da otplaćuje više od onog iznosa koji je minimalno potrebno otplatiti – to takođe može biti u ovoj stavci. Tu usmeravate novac za privatnu penziju, osiguranje života, investicione fondove, štednju u banci i u druge oblike štednje i ulaganja.

Naravno ovo je gruba podela, svako domaćinstvo treba da pronađe za sebe odgovarajući balans, u skladu sa budžetom kojim raspolaže. Nekad porodici ode 100% primanja na potrebe, naročito ako neko ima decu i/ili dugovanja, dok neko može da uštedi i 40% primanja. Neki troškovi će spadati u sivu zonu, pitaćeš se da li da staviš kod potreba ili kod želja, npr. nekome je teretana ili masaža kod “potreba”, a nekome kod želja.

Svakako individualno treba da pristupiš ovoj podeli, imajući u vidu konačni cilj: da držiš svoje troškove pod kontrolom uz razmišljanje o svojim ciljevima i budućnosti.

Kako da uspešno vodiš lične finansije?

  • Zakaži konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i moj  online kurs o finansijama.
  • Zakaži konsultaciju – Lični finansijski savetnik – individualne konsultacije 1 na 1
  • Ukoliko želiš dalje informacije o ceni paketa za Konsultacije 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja možeš mi poslati email ovde.

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

 

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.