fbpx

Kako da ne bankrotiraš spremajući slavu

Volela bih da sa vama prvo podelim priču koja me je motivisala da slavskoj temi posvetim poseban članak.
Nedavno mi je prijateljica, Biljana Aleksić, koja se bavi proverom sluha i prodajom slušnih aparata, ispričala, kako joj je došao klijent za proveru sluha. Jasno je odmah bilo da čovek ima oštećenje sluha i da mu je potreban slušni aparat. Biljana je klijentu prema “protokolu” proverila sluh i tačno utvrdila u kojoj meri je sluh oštećen. 

Nakon toga je klijentu predložila testiranje slušnog aparata pre kupovine, čovek je na to i pristao, par dana je testirao aparat i potvrdio da sa istim sada OK čuje. Međutim čovek je potvrdio da sada ipak neće biti u mogućnosti da kupi slušni aparat od 300 evra čak ni na 3 rate od po 100 evra mesečno, jer sada moraju da se spremaju za slavu za koju im treba 500 evra…

Da li je mogla slava da se organizuje sa tih 100 evra manje, pa da domaćin može na svojoj slavi da i lepo čuje svoje goste i da nesmetano komunicira?

Svakako, svi mi odlučujemo svoje prioritete i šta smo spremni da “žrtvujemo” zarad slave.

Procenjuje se da priprema jedne prosečne srpske slave košta oko 400 evra, a nekad se navode i iznosi koji dosežu i do dve prosečne srpske plate (1000 evra). Smatra se i da je taj iznos prilično nevezan za broj gostiju. Kako bi postigli raznovrsnost, domaćini spremaju na minimalan “gro“ odnosno da biste ugostili svoje prijatelje i porodicu, hteli ne hteli-morate uložiti neki minimalan iznos. Složićete se da je ova stavka prilično značajna u godišnjem budžetu mnogih porodica, a iako postoji prostor za uštedu, bitniji je pristup planiranju i raspoređivanju troškova. Setimo se pre svega za koga i zašto nešto činimo, kao i toga da je najvažniji čin okupljanja i suštine, a ne takmičenje u kojem ćete pretegnuti sebe preko mogućnosti, a o ovome smo govorili u članku o tome kako da uštedite onim što ne kupujete.

Možda niste od onih koji vole da kuvaju, a možda, sasvim validno, to i ne želite. Opcije koje su sve popularnije, a smatraju se nešto skupljim jesu ketering uz koji možete naručiti raznovrsnu hranu. Ipak, kada pristupate bilo kom planiranju, razmotrite pre svega cene, i napravite validan budžetski plan. Tabelu za vođenje ličnih finansija dobićete OVDE.

Cene slavskih jela

 • Kilogram raznovrsnih jela iz keteringa, bilo da su s mesom, posna, ali i riblje, vegetarijske varijante, potrebno je u proseku između 1.800 do oko 2.500 dinara.
 • Opcija kanapea koštaće vas od 1.500 do 2.800 dinara po kilogramu.
 • Kilogram suhomesnatih proizvoda košta oko 3.200 dinara
 • Kilogram asortimana sireva košta oko 2.800 dinara
 • Litar čorbe (recimo popularne teleće) je oko 800 dinara
 • Kilogram sarmi košta oko 1.300 dinara, dok posna varijanta sarme košta oko 800 dinara
 • Kilogram posnog prebranca košta oko 800 dinara, a mrsni košta oko 1000
 • Kilogram salate varira od sastojaka i cene se kreću od oko 600 dinara do čak 1800 dinara
 • Prosečno pečenje neophodno za slavu izaći će vas najverovatnije oko 5000 dinara. Za kilogram sveže prasetine treba izdvojiti od 450 do 530, jagnjetina dostiže i 800 do 900 dinara. Na to ide izdatak za pečenjare, po kilogramu se uzima od 40 do 80 dinara.
 • Kilogram ribe će vas koštati između 400 i 2000 dinara u zavisnost od izbora ribe. Prosečna cena za spremljenu (pečenu) ribu je 1700 dinara.
 • Hleb će vas koštati najraznovrsnije, zavisno od toga za šta se odlučite. U velikim trgovinskim lancima vekna hleba košta od  40 do 60 dinara.
 • Kilogram kiflica košta od 400 do 750 dinara.
 • Slani rolati će vas koštati oko 1100 dinara.
 • Kilogram pita i gibanica izaći će vas između 800 i 1000 dinara u zavisnosti od toga sa čime su.
 • Pića koja se često zanemare mogu da vas izađu i preko 12.000 dinara, s tim što obično svako domaćinstvo ima u ponudi žestoka pića koja se ne kupuju, kao i da se obično vino ili neka od pića i tradicionalno-dobiju.
 • Kilogram slatkiša – sitnih kolača košta od oko 600 pa i do preko 1000 dinara.
 • Za tortu se može izdvojiti i preko 1000 dinara po kilogramu.
 • Slavski kolač, sveća, žito i vino su zapravo suštinska obeležja slave i koštaju najmanje oko 1.600 dinara. Voštane sveće srednje veličine koštaju od 300 dinara, pa naviše.
 • U slavski trošak treba uračunati i „vodicu“ i „kolač“ i čast svešteniku, po principu „koliko ko može da da“.

Jedna stvar o kojoj se ne vodi uvek računa jeste da raznovrsnost košta, ali s druge strane od sličnih namirnica može se pripremiti više jela. 

Malo statistike pokazuje da:

 • Ako domaćica umesi kolač, i sama napravi žito mogla bi da uštedi i do 600 dinara.
 • Domaćini koji trpezu sami spremaju i ne pazare gotova jela uštedeće između 3.000 i 7.500 dinara u zavisnosti od toga da li je posluženje posno ili mrsno.
 • Kupovinom u supermarketima možete uštedeti samo na piću i nekoliko hiljada.
 • Vreme je najskuplji resurs, ako se dobro organizujete i blagovremeno planirate, možete da stignete dosta toga unapred, iskoristite pogodnosti i akcije i pomognete kućnom budžetu.
 • Priprema slavlja ne mora da košta dve plate ako se opredelite za jela koja koštaju manje, a uložite u recimo-prezentaciju-aranžiranje.
 • Švedski sto koji je sve češća opcija može vam uštedeti novac, jer niti su svi jednako gladni, niti je poenta slave posebno-prežderavanje.
 • Posna slava ne mora biti skuplja ako se okrenete receptima koji maksimalno iskoriste ribu.
 • Pripremite turšiju ili ajvar unapred, zimnicu koja je tradicionalno omiljena.
 • Pokušajte da trpezu obogatite popularnim, a povoljnim salatama, preskočite meze ili ga svedete na minimum.
 • Nema potrebe da kupujete papirne čaše i tanjire.
 • Salvete, čačkalice, sve te sitnice, pa i pića možete pronaći i po veoma povoljnim cenama ako kupujete količinski više, što ćete kad tad opet iskoristiti.
 • Razmišljajte unapred i neke đakonije možete i da zamrznete, pa da priremu rasporedite vremenski, a i ono što ostane da iskoristite drugom prilikom.

Kako uštedeti u pripremi slavlja

Ma koje slavlje, pa i slava, bila ona posna ili mrsna, iziskuje nekoliko glavnih resursa od kojih se neki često zanemare prilikom planiranja, a to su:

-vreme
-novac
-trud

Zašto navodim baš ova tri resursa? Zapitajte se sledeća pitanja:

1. Da li mi je važno da ja spremim sve?

2. Da li za vreme za koje spremam mogu drugde višestruko više da zaradim?

3. Da li me više košta materijal ili da naručim gotovo?

4. Da li mi je lakše da uštedim ili da dignem kredit (uzmem pozajmicu) pa da ga otplaćujem?

Pa da razmotrimo.

1. Da li mi je važno da ja spremim sve?

Ovo je apsolutno individualno pitanje, i kada je upitanju štednja, složićemo se sa tim da ne potpada sve pod racionalnu kategoriju. Apsolutno je adekvatno to što želite da samostalno pripremite trpezu za svoje goste i istinski to i jeste u duhu religije i običaja. Ipak, ne treba zbog toga da bankrotirate novcem i snagom, pa u tom slučaju imajte u vidu sledeće stvari.

Ne morate sve sami.

Suština svakog praznika je deljenje trenutaka, kreiranje kvalitetnih uspomena i lepo provedenog vremena. Satisfakcija je veća ako se udružite sa nekim, dopustite da vam neko pomogne, ako ste mlada domaćica-sa svekrvom ili majkom, a s druge strane sa ćerkom ili snajom. Poznato je da se slava prenosi po muškoj liniji, pa u tom slučaju, ukoliko mlađe generacije žele svoju proslavu, idealno je da se više porodica udruži, pripremi raznovrsne đakonije, a samim tim podeli i resurse i vreme. Ne budite tvrdoglavi, ne morate nikome ništa da dokazujete, a tvrdoglavost baš i nije u duhu praznika, a niti dobra za budžet. U vremenima u kojima se svi sve više nekako otuđuju, tradicija je tu da podseti na zajedništvo i deljenje, a u našem slučaju je to idealno za budžet. Od svakog po malo i svima dovoljno, zar ne?

2.  Da li za vreme za koje spremam mogu drugde višestruko više da zaradim?

Puno mojih klijenata, posebno klijentkinja su poslovne žene, njihove satnice su izuzetno vredne, pa u njihovom slučaju može biti drugačije proceniti na koji način im je priprema slavlja isplativa. Ketering je zaista u tom slučaju bolja opcija, brža, a ostaje sasvim dovoljno vremena da se sredite i dočekate goste vedri i raspoloženi. Ovo doduše važi za sve domaćice, jer u trošak slave nekad ne uračunaju to da postoje i troškovi frizera, manikira, pa i vreme koje se treba odvojiti za to. Naravno, i ovo možete u kućnoj radinosti i time se takođe može uštedeti. Ipak, opet-čemu sav trud i napor i investicija, ako sami o sebi ne povedete računa?

3. Da li me više košta materijal ili da naručim gotovo?

Iako je uvreženo mišljenje da je jeftinije spremati, apsolutno se ne uzimaju u obzir faktori struje, vode, spremanja sudova, pa ni fizičkog napora i umora koji ume da košta. Iako je suština slave to da se ljubavlju spremi, najvažnije je da se vreme sa najmilijima, okupljenim gostima provede u dobrom raspoloženju i pijetetu prema svecu. Posebno ukoliko se ne osećate dobro ili ste premoreni, procenite da li vam je lakše da umesto uloga u nabavku namirnica, svoj novac i vreme uložite u pronalaženje povoljnog keteringa za svu ili deo vaše trpeze. Pratite akcije i ponude, jer je moguće da ćete pronaći ponudu baš za vaše potrebe po konkurentnim cenama.

4. Da li mi je lakše da uštedim ili da dignem kredit pa da ga otplaćujem?

Citiraću sama sebe, a kompletan članak vezan za savete za finansijski uspeh možete pročitati OVDE.

Ne ulazi u dugove koji te skupo koštaju! Sve što planiraš da platiš, uštedi unapred, a ne da uporno otplaćuješ kredite po daleko lošijim uslovima. Otplata dozvoljenog minusa i duga sa tvoje kreditne kartice jedna je od najvažnijih “investicija” koje možeš uložiti u svoj sopstveni život.

Ako možeš da otplaćuješ ratu za dozvoljeni minus, dug po kreditnoj kartici i kredit I to svakoga meseca odvojiš sredstva za to, tada isto to možeš i unapred da planiraš. Pročitaj kako da uštediš onim što ne kupujete i pomeri se iz dužničkog ropstva u investicioni način razmišljanja i samo od te razlike već ćeš osetiti pomak ka lagodnijem životu.

Iako deluje da je uvek jeftinije pripremati samostalno, danas veliki supermarketi pomno prate kalendar i aktuelne veće slave i praznike, a s obzirom da meso i veći deo namirnica i pića može duže i da stoji, nije na odmet pre svega misliti unapred i planirati, čime pre svega uspevate da budžet-rasporedite i plasirate onda kada vam i gde odgovara.

Najbitnije je od svega da poštujete svoj osećaj, plan i vreme.

Mnogo ste potrošili na slavu (a ostalo je i dosta hrane/pića) – kako tu situaciju možete da preokrenete u svoju korist?

Sigurno ste i vi već imali situaciju da posle slave i drugih proslava ostane puno hrane/pića, a svi nekako komentarišu kako su se prejeli, i kako eto nije trebalo toliko da se spremi, jer vidite koliko je ostalo. To se tako prokomentariše i kod sledećeg događaja svako nastavlja po istom. Spremajući velike količine.

Začaranom krugu trošenja mnogo novca za proslave nema kraja, sve dok vi ne donesete odluku da trošite u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima a i da na sto servirate onoliko koliko će biti dovoljno (a ne znatno više od dovoljnog).

Zato vi pokušajte da komunicirate i vodite ličnim primerom. Uvek je teško biti prvi koji će progovoriti otvoreno o ovoj temi i prvi ko će da postupi drugačije. A kada to učinite, možda ćete biti iznenađeni koliko ljudi će vas u vašoj okolini podržati da ne trošite toliko na formalnosti nego na ono što je stvarno bitno, da se ne sprema i poslužuje toliko puno hrane i pića, već onoliko koliko će biti dovoljno.

Podsećanja radi, ketering službe kažu da u zavisnosti od dužine događaja, kao i od toga da li su goste čine deca ili odrasli je dovoljno da računate 150 do 300 grama slanog posluženja po osobi, ili ako ćete u zalogajima, to uglavnom bude 8-10 zalogaja (kanape, rolat, mini pita i sl.). Imajte to u vidu.

Po mom iskustvu u organizaciji različitih događaja, to je više nego dovoljno, jer na događaje, pa i na slavu ne dolaze svi gladni, te mnogi pojedu i znatno manje od 10 zalogaja. Sigurna sam da se i u vašem okruženju dešavalo da ljudi kažu da idu na više slava, a tada se i dešava da ljudi već jedu samo da ispoštuju domaćine.

Poslužiti dovoljno ne znači da smo škrti, već da smo odgovorni, kako prema našem budžetu, tako i prema tome da se što manje hrane baci. Dakle sledeći put kada se sa nekim od vaših gostiju povede priča o slavama i drugim proslavama (a često je idealna prilika kada posle slave ostane viška hrane) prokomentarišite, kako je to suvišno, da biste kolektivno mogli da dogovorite da od sledeće slave racionalizujete količine, jer će i tada biti dovoljno. I naravno još da to i pokažete svojim primerom.

Bićete primer okolini, a ako imate decu i njima, koja će od vas naučiti odgovorni odnos prema finansijama, jer se finansijske navike stiču pre svega u porodici.

Kako da uspešno vodiš lične finansije?

 • Zakaži konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i moj  online kurs o finansijama
 • Zakaži konsultaciju – Lični finansijski savetnik – individualne konsultacije 1 na 1
 • Ukoliko želiš dalje informacije o ceni paketa za Konsultacije 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja možeš mi poslati email ovde.

Pročitajte i:

Ako vama ili vašim bližnjima zatreba provera sluha, slušni aparati ili konsultacije vezano za tu temu:
Audio Partner – https://apartner.co.rs/

 

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.