fbpx

Kako da poklanjaš sa zadovoljstvom i ne žališ para

Ovo je osetljiva tema. Pre svega rekla bih da se podrazumeva to da poklanjamo od srca, kao i to da iako je istina ono-poklonu se u zube ne gleda, stoji činjenica da je normalno da želimo da se taj poklon primaocu sa druge strane i svidi, da mu je funkcionalan, dopadljiv i konačno, drag.


Ipak, pokloni su jedna od stavki koja se retko nađe i na razvijenijim planovima i budžetima, nekako kao da je nepredvidiva ova stavka, a opet, najčešće je jasno i veoma izvesno kada i zašto poklanjamo.

Pokloni se daju obično za rođendane, godišnjice, kao i jubileje, a tu su i venčanja sa popularnim kovertama, pa onda i slave, rođenja dece, kao i svi oni sitni pokloni koji idu uz druženje, da ne govorimo kafe i ručkovi, večere i okupljanja. A oni koji imaju decu – dobro znaju koliko novca ode na dečije rođendane i poklone.

Tužno je kad pomislimo da su finansije ne samo egzistencijalni problem mnogima, već i da utiču sve više na to da se ljudi manje druže, a možda je koren problema upravo u tome što se-nema. I koliko god da je suština u vremenu, naše vaspitanje i odgoj diktiraju to da je nešto „red“. A zbog tog „reda“ zaista ne treba da uđemo u dugove, izlažemo se troškovima koje ne možemo da pokrijemo i kao posledica toga-patimo.

Ako je suština života postići neki mir i sreću, onda malo planiranja nije na odmet.

Kako da smanjiš troškove poklona?

Nebo je granica kada je u pitanju kupovina i sav novac može da se spiska što se narodski kaže. Ali nije poenta u tome da poklon bude skup, niti ekskluzivan, koliko lične prirode i namenski.

Pogledajmo „pravila“ vezana za trošenje.

Prilikom donošenja odluke o kupovini ma kog tipa, pa i poklona, vodite se sledećim pravilima.

Zapitajte se:

Kakav uticaj i efekat će ovaj poklon imati na moj budžet / moju finansijsku situaciju

Da li je taj predmet ili poklon zaista neophodan ili će usređiti primaoca istog

Da li zaista ja želim da taj poklon dam primaocu poklona

Budžet je realnost uvek, pa i u ovom slučaju.

Kako da misliš unapred i pripremiš budžet za poklone

1. Online kupovina

Online kupovina je savršen izbor i zapravo pruža mnogo više mogućnosti po mnogo povoljnijim uslovima, čak i kada se plaća poštarina (kada govorimo o kupovini na domaćem tržištu).
Samo ću neke od sajtova da pomenem: Kupindo, KupujemProdajem, Suveniri Srbije, Aliexpress i sl.
Jedino vodite računa ukoliko online kupujete da proverite i rok isporuke, da biste bili sigurni da će vam poklon stići na vreme.
To posebno važi za kupovinu na stranim sajtovima kao Aliexpress, gde imate i besplatnu isporuku, ali vreme isporuke ne možete uvek sa pouzdanošću da predvidite.

2. Black Friday i druge akcije / popusti

Iako nam možda kupovina poklona za Novu godinu u novembru ne deluje logično, možete uhvatiti Black Friday akciju, brojne akcije koje online i fizičke radnje nude, i preko mesec dana unapred uhvatiti značajna sniženja, čime dajete sebi dve bitne mogućnosti: da uštedite sledećeg meseca za doček, gozbu ili neke specijalne izdatke vezane za praznike, a i da svoje vreme rasteretite i izbegnete nesnosne gužve u kupovini u decembru. Čitave godine možete držati drage ljude na umu i uzeti na akciji ili usput ono što osetite da je za njih idealno, a ostavite sa strane za tu priliku u kojoj im to možete i dati.
Ovde možete da pročitate tekst sa još preporuka kako da iskoristite akcije i popuste umesto da upadnete u njihovu zamku.

3. Online grupe

Ne mogu da vam objasnim koliko toga se može naći i kupiti u online grupama za prodaju polovne garderobe, igračaka i knjiga, svega zapravo. Za skoro simboličan, a u svakom slučaju daleko povoljniji iznos, možete nabaviti nezaboravne poklone koji su već bili itekako voljeni, a najčešće su vrhunski očuvani. Iznenadićete se time šta sve može da se nađe, samo treba da budete brzi i aktivni, a ukoliko vam se nešto baš dopada-ne libite se da oglašivaču to i napišete i potrudite se da do željenog poklona i dođete.

4. Rasprodaja

Ne, ne mislim na raspodaje kojih uvek ima i akcije, o njima smo malopre pričali. Mislim na to da putem sajtova kao što su kupujem/prodajem, facebook grupa, kao i posećivanjem nekih rasprodaja, a u krajnjem slučaju i samostalnim objavljivanjem stvari, možete se rešiti onoga što niste ni obukli, što ne koristitie/ne želite/nemate gde ili što vam je malo ili neupotrebljivo. Vaš višak postaće vam idealni izvor za specijalni budžet koji možete nameniti baš za-poklone. Ovo je sve popularnije i kod nas, pokušajte. Iznenadićete se. Uložite malo truda da to lepo uslikate i da se iskomunicirate sa kupcima i potencijalnim kupcima.

5. Stvari koje planirate da poklonite čuvajte na jednom mestu (kutija i sl.)

Svima nam se već desilo da treba da idemo na neku proslavu, u gužvi smo, znamo da imamo nešto u kući što bismo mogli da poklonimo, ali ne možemo da se setimo gde smo tu stvar ostavili. Na kraju opet kupujemo poklon, znajući da taj novac nismo morali da potrošimo, samo da smo se na vreme organizovali…

Od jedne poznanice sam preuzela sistem da na jednom mestu čuvam sve one stvari koje mogu da posluže kao poklon nekad u budućnosti. Tu se stavljaju stvari koje npr. kupim unapred na nekom putovanju, akciji i sl. imajući u vidu da ću poklon dati kasnije, ali tu možete smestiti i ako ste vi dobili nešto na poklon a sigurno nećete koristiti, nešto što vam se nije svidelo, što ste duplo dobili na poklon pa opet neće koristiti, i druge stvari koje vam ne trebaju i pogodne su za poklon.

Imati ovakvo zbirno mesto za poklone pored toga što će značiti za vaš budžet, značiće i to da neke stvari ne hvataju prašinu godinama, a ako je reč o nečemu što je kvarljivo, značiće da će se upotrebiti u roku trajanja umesto da se na kraju baci i sl.

Sigurna sam da ste već i vi nekad dobili nešto na poklon a da ste znali da ta osoba taj poklon nije ništa posebno za vas birala nego da je poklon dala radi reda. Znam da ne zvuči najlepše kada ovako iskreno kažemo, ali da, većina nas je već nekad došla u situaciju da nam se negde nije išlo niti nam se poklanjalo, ali radi reda smo tu formalnost ispoštovali. I to je u redu. Za tu vrstu poklanjanja je idealna naša kutija sa mogućim poklonima.

Može da se desi da imate osećaj da je bezveze da nešto dalje poklonite što se vama ne sviđa ili što vama nije potrebno. Zato je lepota u različitostima, jer imajte na umu da bi se neko možda u vašem okruženju mnogo obradovao poklonu koji za vas ništa nije bio “odgovarajući”.

Kada se iznenada pojavi neki neplanirani rođendan i sl., ta kutija sa poklonima iz koje može nešto da se izvuče je uvek tu.

6. Finansijski plan

Ako za naredni mesec napravite finansijski plan, to jest zapišete iznos koliko planirate da zaradite i koliko planirate da maksimalno potrošite, u grupu planiranih troškova uvrstite i trošak/budžet za poklone.
Koliko u datom mesecu planirate da potrošite na poklone. To će vas već podsetiti da razmislite ko ima slavu, rođendan, proslavu tog meseca i da se pripremite za kupovinu/kreiranje poklona.

7. Štednja / stvaranje, korišćenje i održavanje ušteđevine

Ako našim finansijskim planom/budžetom nismo predvideli kupovinu poklona, tada uvidimo koliko je važno da imamo ušteđevinu, jer u slučaju potrebe možemo od ušteđevine da „pozajmimo“ novac za nepredviđenu kupovinu.
Ipak, imajte u vidu da ono što uzimate od ušteđevine za kupovinu poklona bude nadoknađeno kasnije. Neka vaša štednja dođe do neke vaše zamišljene cifre i trudite se da je održavate.

Ako rasporedite troškove tokom godine planski i sistematično, veća je verovatnoća da ih nećete toliko ni osetiti. Znamo da nisu svi meseci i potrebe iste, i da su neki meseci iz najraznovrsnijih razloga teži od drugih (možda vam sledi registracija, možda vam trebaju drva za grejanje,  možda vam stižu porezi, možda imate proslavu neku, slavu, možda vas čeka put ili letovanje, zimovanje, možda jednostavno imate neki ekstra trošak). Upravo zato ušteđevina predstavlja ono što stvarate, a što vam omogućuje da ne osećate te izdatke u regularnom delu vašeg života, odnosno da vaša svakodnevnica ne ispašta.

Preporučeni vezani članci:

8. Komunikacija i istraživanje

Da se na kraju ipak osvrnemo na to da većina nas voli da poklanja i da želimo da izazovemo radost sa činom poklanjanja.
Iz tog razloga komunikacija, slušanje, istraživanje potreba i želja drugih osoba će značajno doprineti tome da čin poklanjanja bude “uspešan” i radostan.

Komunikacijom takođe možemo doći do bitnih informacija i dogovora sa našim bližnjima i poznanicima, pa i izbeći neke nelagodne i frustrirajuće situacije. Na primer kada u okruženju imate nekog ko finansijski može da priušti kupovinu znatno “skupljih” poklona, pa vi primite takav skuplji poklon, možete osetiti potrebu da morate da vratite poklonom u istom rangu, što bi vaš budžet znatno opteretilo.
Komunikacijom možete da dođete do toga da ta osoba možda kaže da zaista ne očekuje da vi “istom merom” vraćate, a možete se dogovoriti neke prosečne cene poklona u kojoj ćete poklanjati.

Ako ste vi ta osoba koja je finansijski u mogućnosti da poklanja vrednije poklone, isto imajte u vidu da davanje poklona koja vama ne opterećuje budžet, ali drugoj osobi je možda nedostižan, može izazvati i nelagodnost kod druge osobe baš iz gore pomenutog razloga.
Zbog svega toga treba imati u vidu da poklanjanje ne izazove neprijatnosti u vidu ukazivanja na finansijske i “statusne” razlike, već da ostane čin pokazivanja pažnje, ljubavi, poštovanja, a u tome će nam pomoći i odgovarajuća komunikacija.

Kako da uspešno vodiš lične finansije?

Iskoristi priliku da ovu godinu zaokružiš sa investicionim mindsetom i preuzmi upravljanje finansijama u svoje ruke kako bi ostvario/la svoje finansijske ciljeve i uvećao/la svoju ušteđevinu!

Zakaži konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i moj  online kurs o finansijama.

Zakaži konsultaciju – Lični finansijski savetnik – individualne konsultacije 1 na 1

Ukoliko želiš dalje informacije o ceni paketa za Konsultacije 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja možeš mi pisati ovde.

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.