fbpx

Kada se olimpijska svetla ugase – 5 načina da obezbediš ugodnu budućnost danas

Sjaj stadiona, sala i pobedničkih postolja nešto je o čemu se sanja, u čemu se uživa, što prati često čitava nacija. Sportisti su u svojim uspesima praktično idealizovani, veličaju se, nekad i trpe napade u slučaju lošeg rezultata. Iza njih su nebrojeni treninzi, ishrane, žrtve, povrede, bol, stres i rizici.

Važno je pitanje za sportiste na koji način upravljati novcem za vreme aktivne takmičarske karijere?

Ali to traje do određenog momenta.

Šta posle? Šta je ispred njih kada se olimpijska svetla ugase?

Ovo je pitanje sa kojim se susreće jedan broj mojih klijenata, a koje rešavamo na individualnom nivou u zavisnosti od svih faktora uključenih u računicu i u njihovu finansijsku situaciju, potencijal i želje.

Kakvo je stanje sa sportskim penzijama?

Čak 54 sportista od njih 103 koliko ih je išlo u Rio na olimpijske igre steklo je pravo za nacionalno priznanje (drugačije poznato kao sportske penzije). Mnogi od njih su izuzetno mladi i ovo im je bilo prvo veliko takmičenje.

Najmlađa osvajačica medalje za Srbiju je bila Tijana Bogdanović (18 godina), zatim mladi vaterpolista Nikola Jakšić (19) koji je osvojio zlatnu medalju (ima i zlato sa EP), zatim slede košarkašice Aleksandra Crvendakić (20) Dragana Stanković (21) košarkaš Nikola Jokić (21) odbojkašice Tijana Bošković (19), Bjanka Buša (22) Tijana Malešević (25), Jovana Stevanović (24).

Ovi sportisti, osvajači medalja sa Olimpijskih igra će posle navršene 40 godine života dobijati nacionalne penzije u iznosu od oko 106,000 dinara do 159,000 dinara. Toliko se kreće visina iznosa od bronzane do zlatne medalje.

Uredba Republike Srbije o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama odnosno “sportskim penzijama”

Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama određuje iznos novčanih nagrada. (Sl. glasnik RS”, br. 22/2016 od 4.3.2016. godine i uredba o izmenama i dopunama te uredbe “Sl. glasnik RS”, br. 83/2017).

Prema uredbi nacionalno sportsko priznanje dodeljuje se u vidu diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini:

Da bismo dobili jasniju sliku o kojim mesečnim iznosima je reč, ispod sam navela i okvirne sume koristeći orijentacionu prosečnu mesečnu zaradu od 53,000 dinara neto.

Doživotno mesečno novčano primanje se isplaćuje sportisti nakon navršenih 40 godina života sportiste.

Za osvojenu medalju u ekipnim ili pojedinačnim sportovima na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i na Šahovskoj olimpijadi dodeljuje se novčana nagrada za svakog osvajača medalje i glavnog trenera ekipe, tj. trenera sportiste u iznosu od:

1) 45.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju u pojedinačnom sportu, odnosno 40.000 evra u ekipnom sportu;
2) 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju u pojedinačnom sportu, odnosno 35.000 evra u ekipnom sportu;
3) 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju u pojedinačnom sportu, odnosno 30.000 evra u ekipnom sportu.

Blog se nastavlja ispod.

Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u ekipnim ili pojedinačnim sportovima u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini, ili za učešće u finalu DEJVIS kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije, dodeljuje se novčana nagrada za svakog osvajača medalje i glavnog trenera ekipe, tj. trenera sportiste u iznosu od:

1) 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju;
2) 25.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju;
3) 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju.

Zašto se ne smeš oslanjati na nacionalo sportsko priznanje odnosno sportsku penziju?

Nacionalna sportska priznanja, šire poznata kao sportske penzije, uvedena su 2007. godine. Stiču se osvojenom medaljom, bez obzira na broj nastupa u reprezentaciji, kao i to da li je posle sportista odbio da igra za svoju zemlju. Ovo pitanje je danas izvor raznih polemika, prosto jer se postavlja pitanje ko je i koliko i posle koliko godina zaslužan i vredan dobijanja sportske penzije. Pitanje je postalo kontroverzno, a mišljenja podeljena.

Uredba kaže da se nacionalna sportska priznanja u vidu doživotnih mesečnih primanja dodeljuju svim osvajačima medalja i to na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima, kao i nosiocima svetskih rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama i osvajačima Dejvis ili Fed kupa međunarodne teniske federacije.

Sudija Vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević ukazuje na važnu stavku vezanu za sigurnost i stabilnost toga da se nacionalne penzije mogu oduzeti. U svetu u kojem živimo, ovakve stvari koje istinski utiču na sve živote sportista nažalost zavise isključivo od aktuelne garniture vlasti, tj od političke volje.

Penzija je kada radiš 40 i više godina, uplaćuješ za to vreme novac u Penzioni fond, i potom stičeš pravo koje se posle ne može više oduzeti. A nacionalna priznanja je vid odlikovanja koji dodeljuje država. Zato se to lako može ukinuti jer je u pitanju politička volja. Kod nas su nažalost nacionalne penzije iskompromitovane, naročito u umetnosti, jer su ih mnogi dobili samo na osnovu političke pripadnosti. U sportu je to najmanje problematično jer one zavise od rezultata i onda tu nema dileme. Međutim, i sportska nacionalna priznanja su podložna političkoj reviziji kao i ostala – objašnjava Ivošević.

Vera Nikolić ističe da je uvođenje nacionalnih priznanja odličan podtrek mladima i pozitivna stvar, jer bi većina sportista bila na rubu gladi bez tog novca jer sportska karijera u načelu traje oko 10 ili možda 15 godina. Problem nastaje posle, jer mnogi jednostavno ne umeju da se snađu ukoliko se nisu školovali na vreme, a potrošili su mladost. Ovo im je dokaz da i od sporta mogu da žive normalno u starosti.

(izvor: Dnevni list Danas)

Evo 5 načina na koje sportisti mogu da sebi obezbede ugodnu budućnost danas

S obzirom na veliko zalaganje i posvećenost sportu važno je da se na vreme razmisli i o finansijama kada takmičarska karijera prestaje.

1) Trošenje i pritisak okoline

Kada si popularan ili popularna, posebno u sportu gde je idolopoklonstvo istaknuto i od sportista se očekuje određeni nivo i primer, kada dobro zarađuješ u određenom trenutku, veoma je lako potpasti pod pritisak kako glamurozno treba da izgleda život šampiona i koliko to treba da plaćaš.

Svakako to i zaslužuješ, samo sigurno može dosta da se uštedi, ali za to moraš pametno da barataš svojim troškovima i zaradama, i pre svega da trošiš svoj vredno (teško i često bolno) zarađeni novac samo na stavke koje su tebi bitne.

2) Kreni da odvajaš novac za tvoju budućnost

Čak i ako još nisi osvojio ili osvojila neko prizanje,  još je važnije onda da od sadašnjih primanja, dok si u jeku karijere, odvojiš za kasnije doba,  da ne zavisiš samo od potencijalne nacionalne penzije. Pametno upravljanje novcem ne znači da stalo treba da “stežeš kaiš”, niti treba da se odrekneš stvari koje te ispunjavaju, ali ipak je važno da svesno raspoređuješ i trošiš svoj novac. Kako stoici kažu: Novac se štedi dok novca ima.

3) Ne oslanjaj se samo na nacionalnu penziju

S obzirom na nepouzdane situacije u društvu, sportisti, olimpijci i osvajači evropskih i svetskih priznanja moraju da misle unapred, a to je upravo razlog iz kojeg je jedan broj mojih klijenata upravo iz sfere sporta. Pametno razmišljanje ne znači živeti u strahu, što je često predubeđenje sa kojim se susrećem. Nećete “navući nesreću za vrat” ako se postarate da vaš novac pametno radi za vas, ako ga uložite na način na koji ćete sebi i svojoj porodici obezbediti sigurnost i spokoj. Ali ćete sigurno živeti nemirnim snom ukoliko dopustite da vetrovi vremena barataju vašim finansijama.

Svaki vrhunski sportista sanja i bori se za medalje, a postoji još jedna bitna stavka u tome – za izuzetne rezultate pored medalje dobijaš i nacionalno sportsko priznanje (sportsku penziju).

4) Imaš ušteđevinu? Ulaži!

Ako imaš ušteđevinu, najbolje da ne stoji bezveze bez kamate, već je treba ulagati. Novac je živa stvar i zahteva da se “vrti”. Najgora varijanta je da svoj novac stoji u slamarici ili na nekom računu bez kamate.

Druga opcija je krenuti sa mesečnim odvojanjem u različite štedne i investicione proizvode (investicioni i indeks fondovi, ETF-ovi, ulaganje na berzi, štednja sa dobrom kamatom, osiguranje života sa kojom obezbeđuješ i sebe i porodicu, privatna – dobrovoljna penzija su samo neke od mogućnosti).

5) Stvaraj lični brend

Još dok si na početku i u toku same sportske karijere, počni da razmišljaš o tome za šta se zalažeš, ko si kao brend, po čemu si prepoznatljiv/a, a i posle kakve biznise možeš da nadogradiš na svoje iskustvo, znanje i ime. Mnogi sportisti su postali ambasadori raznih brendova, posebno sportskih, ali i kozmetičkih, konditorskih i slično. Biraj pametno i veži svoje ime samo za ono u šta lično veruješ. Ne pristaj na sve, ali napravi komunikaciju sa svojom publikom i promoviši zdrav život i navike. To je sigurno nešto što svakom društvu trajno treba, posebno mladima. Nije greh naplatiti svoj angažman, naučiti o poslu, pa i kroz taj svoj brend napraviti neke svoje možda privatne biznise.

Želiš da uspešno upravljaš finansijama i da tvoj novac radi za tebe?

Pronađi najbolje načine za ulaganje i upravljanje svojim finansijama uz pomoć finansijskog savetnika. Zakaži individualne konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati neki od mojih online programa – kurseva o finansijama ili uzeti neki paket kurs + konsultacija. Ako želiš dalje informacije o konsultacijama 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja, klikni ovde.

Ako ti je ovaj tekst koristan,pročitaj ili poslušaj na YouTube ovde moj razgovor sa legendom srpske odbojke, sa Slobodanom Boškanom, sa kim sa razgovarala o tome kako šampioni zarađuju i upravljaju finansijama – i kako da sebi obezbede dobru finansijsku budućnost. 

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.