fbpx

Novčanice osme serije švajcarskog franka povučene iz opticaja

Kako je ranije već najavljeno, Nacionalna banka Švajcarske je 30. aprila 2021. godine povukla iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka.

Kako Narodna banka Srbije navodi, od 30. aprila banke u Republici Srbiji mogu, ali nisu u obavezi, da vrše njihovu zamenu/otkup, dok ovlašćeni menjači u Republici Srbiji mogu, ali nisu u obavezi, da ih otkupljuju, a u slučaju da to čine, SAMOSTALNO određuju USLOVE zamene/otkupa.

Ako imate još ove novčanice, pokušajte što pre da ih zamenite, položite na devizni račun ili prodate. Proverite koja banka ili menjačnica još otkupljuje bez naknade. Ujedno sam dobila informaciju da za sada nema velike količine novčanica nove serije CHF, pa ako neko od vas želi da zameni (staru seriju za novu), možda menjačnica neće imati novu seriju novčanica da vam da, već tada možete da samo prodate za dinare ili npr. evre).

U razgovoru sa par menjačnica, neke su mi već potvrdile do kada otkupljuju:
Paris menjačnice sigurno do kraja nedelje, 23. maja, ali moguće da i posle (proverite sa njima):
http://www.paris.rs/

Eldorado menjačnice menjaju do petka, 21-og maja do 12h:
https://www.eldorado-exchange.rs/

VIP menjačnice do četvrtka, 20-og maja uključujući i četvrtak:
http://www.vipsistem.rs/

U slučaju da vam ostanu novčanice CHF i niste uspeli da zamenite u svojoj zemlji, uvek to možete učiniti u Švajcarskoj ili slanjem novčanica u Švajcarsku. Ovo je inače generalna praksa centralnih banaka, da oni primaju novčanice van opticaja i posle kada više banke i menjačnice ne primaju.

To u slučaju CHF znači da nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske. Novčanice povučene iz opticaja mogu se poslati i poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih za zamenu uplaćivaće se na račun podnosioca.

Više o tome imate u dokumentu koji je objavila Nacionalna banka Švajcarske.

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.