fbpx

Kako nepredviđeni troškovi utiču na tebe?

Ako nepredviđeni troškovi i tebi stvaraju glavobolju i poremete ti finansijske planove, onda je ovo tema koja će te zanimati.

Na konsultacijama i putem poruka mi se često javljaju ljudi kojima nepredviđeni troškovi redovno poremete planove.  Zato im je teže da odvoje sa strane za štednju ili da odvoje koliko žele, da otplate dugove, jer uvek iskoči neki nepredviđeni trošak.

Ti troškovi mogu biti različite vrste troška, ali poenta je da će ih uvek biti. Nekad ti troškovi nisu ni toliko iznenadni, nego nekad mi zaboravimo da neko baš tada ima godišnjicu ili rođendan, zaboravimo da nam rata baš tada dolazi na naplatu i slično. Dakle, nekad je do nas da zaboravimo.

Ako krajem ili početkom meseca izdvojimo malo vremena  da isplaniramo šta nas tog meseca čeka onda ćemo sa većom verovatnoćom tačno predvideti kako će se narednog meseca kretati naš budžet.

Naravno, zaista ima nekih troškova koje mi nismo mogli da predvidimo, kao što je neki vanredni zdravstveni pregled ili intervencija, nešto se pokvari na autu, u kući, itd.

Verujem da ti to deluje poznato.

Ono što je bitno da znamo sa ovim neočekivanim troškovima jeste da koliko god da mi ne možemo predvideti da li i kada će se desiti, šanse su velike da će uvek biti NEKOG vanrednog troška. Ako nešto ne vidimo, ne znači da ne postoji.

Vanredni trošak neće da ti poremeti budžet ako ćeš isplanirati u svom budžetu novac za te troškove u određenom procentu od tvojih prihoda ili troškova neki deo za to. Da li 10%, manje ili više,  ostaje tebi da istražiš koji procenat ti daje dovoljno prostora za manevrisanje.

I onda kada u budžetu to isplaniraš i predvidiš novac za neke nepredviđene stvari – onda te oni neće iznenaditi i neće pomerati tvoj budžet. Ako ih nije bilo – SJAJNO, to znači da taj novac sada možeš odvojiti sa strane za svoju rezervu koja ti je dodatni backup u slučaju vanrednih troškova.

To je tako sa mesečnim budžetom a tako je i sa planiranjem nekih većih ulaganja.

Daću ti i jedan primer…

Nedavno sam imala veće ulaganje – uvođenje gasa u kuću koja ima više od 100 m2. To je vrednost od više hiljada evra. Pre nego što sam ušla u taj projekat tražila sam pismenu ponudu i dobila je. Ipak u odnosu na ponudu sam ja odmah računala da obezbedim još oko + 10-20% tog iznosa, jer po pravilu skoro pa UVEK bude neki još trošak.

Dakle uvek mora da se ostavi malo prostora da ti budžet diše. Ako dobiješ ponudu 3000 evra za nešto, ti još dodaj bar 10-20% da ćeš još platiti nešto na to. I obrnuto. Ako imaš budžet 3000 evra, onda treba da budeš u nekom okviru do oko 2500 evra, da bi ti ostalo 500 evra za neke vanredne troškove koje se mogu pojaviti.

Više o ovoj temi i drugim ključnim temama koje ti pomažu da preuzmeš kontrolu nad svojim finansijama možeš da pronađeš u BASIC onlajn kursu o finansijama. U kursu ćeš takođe imati priliku da savladaš kako da:

 

  • Promeniš ograničavajuća uverenja i odnos prema novcu
  • Postaviš ciljeve na pravi način i kreiraš plan otplate i naplate dugova
  • Kreiraš konkretan finansijski plan za ostvarenje tih ciljeva i koje sisteme za raspoređivanje budžeta možeš da koristiš
  • Dobićeš i 70 ideja za optimizaciju – smanjenje troškova

Ovo su ključne stavke za upravljanje finansijama i kurs sa bonusima možeš upisati do 15. marta. Ako upišeš BASIC online kurs do 15. marta, pored dva standardna bonusa (tabela za vođenje finansija i video vodič za korišćenje mobilne aplikacije), dobićeš i treći bonus –  pristup grupnim prolećnim koučing sesijama.

Saznaj sve o BASIC kursu i prijavi se.

Ovde i na mom Instagram profilu te čekaju te iskustva dosadašnjih polaznika. Videćeš kakve su sjajne rezultate ostvarili u kratkom periodu posle kursa.

Čekam baš tvoju prijavu – ako ti ne radiš na kreiranju plana za ostvarenje svojih ciljeva, niko drugi neće.

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

TABELA ZA VOĐENJE FINANSIJA​

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno tabelu za vođenje ličnih finansija i uputstvo.

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslata tabela.
U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.