fbpx

Kolika je moja kreditna sposobnost?

Kreditna sposobnost je finansijska sposobnost klijenta da vrati uzeti zajam, uvećan za odgovarajući iznos kamate, o roku dospeća.

Stepen kreditne zaduženosti dužnika utvrđuje se kao odnos ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda dužnika.

Svaka banka pojedinačno ocenjuje vašu kreditnu sposobnost na osnovu podataka  o:

  • redovnim neto prihodima (zarada – plata, ali to mogu biti i primanja i po drugim osnovama, kao npr. izdavanje nekretnine i primanja po različitim ugovorima)
  • statusu zaposlenja
  • poslodavcu kod kog je korisnik kredita trenutno zaposlen
  • ako se radi o preduzetniku, na koji način se oporezuje (da li se radi o paušalcu ili preduzetnik vodi knjige)
  • obavezama (krediti, dozvoljeni minus, kreditna kartica, jemstvo) koje korisnik kredita ima
  • kreditne istorije klijenta (urednosti u izvršavanju svojih finansijskih obaveza)

Kreditna sposobnost za stambeni kredit u praksi

U praksi banke najčešće odobravaju kredite tako da klijentovo ukupno kreditno opterećenje (zaduženje) ne bude veće od 50-60% plate (ili redovnim mesečnih prihoda). Pojedine banke prilikom obračuna kreditne sposobnosti primenjuju formulu po kojoj se od plate umanjuje vrednost potrošačke korpe.

Kalkulator kreditne sposobnosti – primer

Kako se stepen zaduženosti ogleda na to koliki kredit možete da uzmete i koja da bude rata?

Primer kreditnog opterećenja za platu od 80.000 dinara:

Pretpostavimo da je od strane banke određeno  maksimalno opterećenje (zaduženost) 40,000 dinara što je 50% plate

Blog se nastavlja ispod.

Dozvoljeni minus 4.000 dinara 5% odobrenog minusa

Kreditna kartica 4.000 dinara 5% otplata mesečno

Maksimalan iznos rate tj. možete se zadužiti do: 32.000 dinara.

Kada biramo kolika će nam biti biti mesečna rata tj. koliko opterećujemo našu platu, treba da imamo i to u vidu da su (stambeni) krediti na našem tržištu indeksirani najčešće stranom valutom, i kamatne stope su najčešće varijabilne, te bi mesečne prihode trebalo opteretiti tako da u slučaju nepovoljnog kretanja kursa i kamatne stope nemamo poteškoća u otplati.

Želiš da uspešno upravljaš finansijama i da tvoj novac radi za tebe?

Pronađi najbolje načine za upravljanje svojim finansijama uz pomoć finansijskog savetnika. Zakaži individualne konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i mojih online programa – kurseva o finansijama ili uzeti neki paket kurs + konsultacija. Ako želiš dalje informacije o konsultacijama 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja, klikni ovde.

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.