fbpx

Ne troši svoj novac na tuđe želje ili mišljenja – kako da postanete finansijski nezavisni kada se oslobodite uticaja okoline

Da li si se zapitala nekad nešto u stilu: “O Bože, zašto sam ovo kupila!”?
Da li si nekad pogledao to što doneseš kući i pomislio: “Pa ovo uopšte nisam hteo!”?

Vrlo je moguće da su na tebe uticaj izvršile ne realna potreba, već neke od tri stvari:

1. društveni pritisak i okolina
2. mediji
3. iluzija pogodne kupovine

Danas, u vreme prevelike izloženosti društvenim mrežama i (naizgled) idealnim životima, naše želje kroje intepretacije života drugih ljudi.

Kao što sam već govorila, iza tog kreiranja želje na bazi utisaka, neretko stoji lažna slika imućnosti ogrezla u kredite, kamate, pozajmice i dugovanja. (više o tome kako da uštediš onim što ne kupuješ možeš da pročitaš u tekstu OVDE).

Ali to nije moja tema danas.

Danas želim da ti skrenem  pažnju na to kako se bavimo novcem iz ugla potrošača koji usmerava deo svojih sredstava ne na realnu potrebu, već na potrebu da se u nekakvom boljem ili laskavijem svetlu predstavi drugima, znanim ili neznanim. Nemoj ovo da poričeš, ovo je realna stavka koju zanemaruješ, a ukoliko uspeš da je identifikuješ na vreme i rešiš je se, veoma brzo ćeš uvideti na koji način ti se otvara mogućnost za štednju i postizanje finansijske nezavisnosti.

Ne troši svoj novac na tuđe želje. Tek tada ćeš shvatiti šta znači biti zaista finansijski nezavisan.

Šta je finansijska nezavisnost u suštini?

Finansijska nezavisnost nije samo stvar toga da imate sredstva, već i toga kako njima rukovodite.

Neosporno je da su nam neke stvari neminovno neophodne.

Recimo, želiš da ideš na Maldive. I uvek pričaš kako je to skupo i kako ne možeš da uštediš. Ali, nailaziš na ponude sa popustom i malo po malo, skokneš do Praga, do Budimpešte, uplatiš neki spa vikend, masažu, koncert ili odeš na trajnu epilaciju ili tretman oklagijama. OK. Epilacija te čeka opet, oklagije takođe, na kratko imaš osećaj da si nešto “iskoristila/o” i “ugrabila/o” priliku, ali realnost je-to ti zapravo nije bilo na spisku prioriteta. Tvoja želja je bila da odeš na Maldive. Pa pogodi. Do sad si 100% mogao/la da tamo odeš. Bilo da je u pitanju bila neka nesigurnost, to što svi to rade, ili želja da sebe prikažemo kao “putnika” i “svetske osobe”, pa idemo na gomile lokacija, nama bitnih više ili manje, u ovom slučaju nije bitno. Ono što je bitno jeste-ono što si zapravo želela, nisi postigla. Samim tim osećaj zadovoljstva će izostati. A još gore ako se na putovanje upustiš sa platežno jačim prijateljima/kolegama, gde će osećaj biti samo još jači, a novčanik ispražnjen zarad kompromisa do kojih nije trebalo ni da dolazi.

Ne postoji gomila tuđih želja, ma koliko ostvarivijih, koja može da zameni ijednu tvoju pravu.

Drugi primer, a upravo aktuelan, jeste polazak dece u školu.

Već su se klupe napunile, velike kupovine svezaka i knjiga su obavljene, sad se podvlače crte. Da li su morale baš te sveske, da li je upravo taj brendirani ranac toliko esencijalan bio za uspeh deteta, da li će ono bolje proći ako se “pokaže da se ima para”? To nisu laka pitanja, jer normalno da želimo najbolje i najaktuelnije za svoju decu i normalno da svi znamo koliko je društvo okrutno. Ali, ukoliko imate podnošljiv budžet, postoje stavke koje možete realizovati i na ovaj i onaj način. Ne morate propratiti svaki detinji trend, pomamu i modu. Na društvenim mrežama postoje brojne grupe preko kojih se izuzetno očuvane i kvalitetne stvari, odeća i igračke mogu naći po veoma povoljnim cenama. U krajnjem slučaju možeš da razmotriš ovu opciju kako bi stekla dodatna sredstva od onoga što ti više nije potrebno, kako bi ih namenila na ono što jeste.

I kada je reč o poklonima, darovanjima, uticajima sredine na akcije i avanture-zakoči. Naravno da želimo da se družimo, da nam je to važno. Ali ako ti je neko zaista drag, razmišljaj unapred, napravi kalendar rođendana, imaj u vidu drage ljude svakog dana i ako nađeš nešto što je baš za njih, nabavi tad. Sigurno ćeš na kraju imati smisleniji i povoljniji namenski poklon, no da u minut do dvanaest juriš da bi nekome kupila šta god. To troši ne samo vreme i energiju i novac, već i emotivni efekat koji je sav smisao poklanjanja. Ono treba da bude svrsishodno i emotivno.

Budžeti postoje sa razlogom, bez obzira na to da li si “trošadžija” ili ne. Svi znamo onaj osećaj kada nas kupovina pomalo “omami” i odjednom, naročito sa (kreditnim) karticama, izgubimo iz vida konačan iznos, sve dok ne pogledamo svoj ceh na bankovnom računu.

Kako da izbegneš impulsivnu kupovinu?

Pre bilo koje kupovine moraš da se zapitaš:

  • Kakav uticaj će ta kupovina imati na tvoje finansijsko stanje u budućnosti?
  • Da li ti je to i baš to takvo zaista potrebno?
  • Da li zaista želiš da kupiš taj izabrani predmet kupovine?

Možda su te farmerke na sniženju, ali ih već imaš 5 sličnih ili je ta majica tako udobna, a one koje imaš ti sede na polici u ormaru.

Da bi ostvarila finansijski uspeh, potrebno je da naučiš jednu pomalo tešku stvar: da kontrolišeš svoje želje, a kao što vidiš one često – i nisu sasvim tvoje pre svega.

Imaj na umu dugoročne ciljeve, štedi i na manjim stavkama, ništa nećeš izgubiti, sve ćeš imati, a uz malo truda, ušteda će biti vidljiva u veoma kratkom roku.

Svakako da je cilj štednje ostvarivanje svojih želja i potreba. Ali budi samo siguran/na da je to-TVOJA želja.

Kako da uspešno vodiš lične finansije?

Zakaži konsultacije 1 na 1 sa mnom, a pre konsultacija možeš kupiti i pohađati i moj  online kurs o finansijama. Saznaj o tome više OVDE.

Zakaži konsultaciju – Lični finansijski savetnik – individualne konsultacije 1 na 1

Ukoliko želiš dalje informacije o ceni paketa za Konsultacije 1 na 1, da zakažeš konsultaciju ili imaš dodatna pitanja možeš mi pisati ovde.

Pročitaj i:

Korpa
Scroll to Top

PREUZMI RADNI LIST O SABOTIRAJUĆIM UVERENJIMA I PONAŠANJIMA

Prijavi se na moj newsletter da bi dobijao/la redovne savete, obaveštenja i ponude u vezi sa finansijama, vođenjem kućnog budžeta, štednjom, investiranjem, biznisom, kursevima i predavanjima. Već u prvom emailu dobićeš besplatno Radni list – Vežbu – “Da li i kako sabotirate primanja i poslovni uspeh i kako da prestanete da to činite?”

Hvala!
Uspešno si se prijavio/la na newsletter!
Na email ti je poslat radni list o sabotirajućim uverenjima i ponašanjima. U slučaju da ti ne stigne email [proveri i spam/junk/promotions email] ili budeš imao/la problem sa otvaranjem fajlova, kontaktiraj me direktno na moj email.